Чим жило Полісся: родинні ретросвітлини жителів Великої Глуші та інших куточків Волині

28 Жовтня 2017, 18:01
4530

Колоритні ретрофото 1950-1970 років відображають, як святкували весілля у той час на Поліссі та як проходили звичайні будні волинян.

Світлини збирали по волинських селах з приватних архівів та фотоальбомів для масштабного польського проекту «Архів сільської музики», – пише «Волинь24».

Дуже колоритно виглядають фотографії на яких демонструються весільні традиції сільських мешканців Волинського Полісся, це й перевязування хусткою молодої, піднімання молодого на лавці, зустріч батьками молодят з хлібом та медом. 

Приємно відзначити, що попри радянський період, коли церковні традиції були дещо призабуті, а інколи навіть переслідувались та заборонялись, але на фото молодят часто є православні ікони. Тобто все ж таки традиції вінчатись молодятами нашими предками шанувались і не зважаючи на заборони, по селах люди були віруючі в Бога.

Родинне фото. Велика Глуша.1940 р.
Родинне фото. Велика Глуша.1940 р.

Можливо для молоді деякі світлини здадуться незрозумілими, бо багато традицій, які були популярні ще тридцять років тому, назавжди відійшли в історію. Це зараз майже кожна п’ята сімʼя має свій власний автомобіль, раніше було зовсім не так. Тому нічого не звичного не було в тому, що молодята та гості їхали на вінчання чи на розпис в кузові автомобіля, в цьому була своєрідна романтика, звичайно, якщо це не відбувалось взимку.

У підбірці також можна побачити кілька кадрів з таких свят як «випровадини» до армії, нагородження кращих трактористів в колгоспі та збирання врожаю, в нашому випадку копання картоплі. Зараз такі фото напевно не можна зустріти в соцмережах, бо немає колгоспів та й з висаджуванням городини займаються з кожним роком все менше волинян, зокрема, тих, хто живе в містах.

2
Накопали картоплі в колгоспі. 1970-ті р.
Накопали картоплі в колгоспі. 1970-ті р.

«Випровадини» до війська. 1970-ті р.
«Випровадини» до війська. 1970-ті р.

Молодята з Волинського Полісся. 1970-ті р.
Молодята з Волинського Полісся. 1970-ті р.

Нагороджують кращих трактористів колгоспу. 1970-ті р.
Нагороджують кращих трактористів колгоспу. 1970-ті р.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024