Мешканця села Деревок посмертно нагородили Срібним Хрестом Заслуги

30 Листопада 2017, 15:57
3978

Родичам любешівця Семена Пятигорика вручать нагороду Лицаря Срібного Хреста Заслуги УПА.

Церемонію нагородження Лицарів ОУН і УПА проведуть у п'ятницю, 1 грудня о 14:00 в Палаці культури Луцька.

Нагороди УПА – Золотий Хрест Заслуги, Срібний Хрест Заслуги та Бронзовий Хрест заслуги виготовлені у Львові за точними ескізами розробника нагородної системи УПА Ніла Хасевича. Із усіх нагороджених волинян в УПА, на сьогодні вдалося віднайти родичів 20 повстанців.

Золотий Хрест Заслуги, Срібний Хрест Заслуги та Бронзовий Хрест заслуги
Золотий Хрест Заслуги, Срібний Хрест Заслуги та Бронзовий Хрест заслуги

 

У нагородженні візьмуть участь голова Волинської обласної державної адміністрації Володимир Гунчик, голова Координаційної ради з вшанування пам’яті нагородження Лицарів ОУН і УПА, кандидат історичних наук Микола Посівнич, представник Українського інституту національної пам’яті на Волині, обласний координатор проекту з нагородження Леся Бондарук, директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк, родичі членів ОУН і УПА.

У 2017 році до 75-річчя УПА в Україні вже передано 125 нагород родичам повстанців. Серед нагород, які отримають волиняни 1 грудня: 7 Золотих Хрестів Заслуги, 10 Срібних Хрестів Заслуги, 7 Бронзових Хрестів Заслуги. Нагороди 4 волинських повстанців за побажанням родичів будуть передані у Волинський краєзнавчий музей.


 

Біографічна довідка. Семен Пятигорик народився 1920 р. у селі Деревок Любешівського району. Служив командиром Української допомогової поліції Любешівського району (липень 1941 р. – квітень 1943 р.). З весни 1943 року став господарчим референтури Ковельського окружного проводу ОУН. За наказом ОУН разом з іншими поліцейськими, взявши в нацистів зброю, перейшов до УПА. Із 1944 року керувував інтендантським відділом ЗГ «Завихвост», очолював Любомльський надрайоновий провід ОУН.

З весни 1945 року Семен Пятигорик був референтом Служби безпеки Брестського окружного проводу ОУН, із 1947 р. провідником Брестського окружного проводу ОУН. Його матір у 1946 р. радянська влада виселила у Сибір.

У квітні 1947 року потрапив в оточення оперативно-військової групи МГБ на хуторі Конотоп біля села Одрижин Івановського району Брестської області. Щоб не потрапити у полон, застрелився. За іншою версією – загинув у січні 1948 р. Посмертно від 22.01.1948 р. присвоєно звання поручника Служби безпеки УПА.

 

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром