Поради рятувальників: як безпечно встановити ялинку

31 Грудня 2017, 11:03
2583 Джерело: fakty.ictv.ua

Під час новорічних святкувань стрімко зростає кількість пожеж, що виникають внаслідок порушення правил пожежної безпеки при встановленні ялинок, користуванні гірляндами та піротехнічними виробами.

Як безпечно зустріти новорічно-різдвяні свята, розповідають на сторінці Управління ДСНС України у Волинській області в Facebook.

  • Ялинку розмістіть на стійкій основі – на підставці, у посудині з піском, так, щоб вона не перешкоджала виходу з приміщення та знаходилася на відстані не менше півметра від систем опалення, телевізорів, приймачів, магнітофонів або легкозаймистих матеріалів.
  • Для прикрашання ялинки необхідно застосовувати електричні гірлянди тільки заводського виготовлення. Не забувайте, що лампи гірлянди треба закріплювати надійно, бо при падінні від поштовху чи протягу вони можуть становити небезпеку. Обов’язково перевірте справність електричного дроту та його ізоляцію. У разі, якщо ви помітили певну несправність гірлянди: з’явилося миготіння лампочок, іскріння, сильне нагрівання дроту – негайно вимкніть її.

  • Також слід завжди пам’ятати, що хвоя є легкозаймистою. Тож не слід прикрашати ялинку целулоїдними, паперовими іграшками, ватою та марлею, бо вони також можуть легко спалахнути. Для оздоблення лісової красуні заборонено використовувати свічки та інші джерела відкритого вогню.
  • Небезпечними є й піротехнічні вироби. Зважаючи на ситуацію у країні, рекомендуємо відмовитися від піротехніки. Якщо ж усе-таки будете використовувати піротехніку, подбайте про виконання наступних вимог: купуйте лише ліцензовані піротехнічні вироби; використовуйте їх відповідно до супроводжуючих інструкцій, розміщених на упаковці; пам’ятайте, що користування такими приладами у приміщеннях категорично забороняється!
  • Особливу увагу під час святкування новорічних свят приділіть дітям. У жодному разі не залишайте сірники, запальнички, бенгальські вогники та інші піротехнічні засоби у місцях, де їх легко зможе знайти дитина. Ніколи не дозволяйте малюкам бавитися з такими іграшками, поясніть, щог це небезпечно та розкажіть про можливі наслідки необережності.
  • При перших ознаках пожежі – не панікуйте. Насамперед визначте, що саме горить. Якщо це гірлянда – негайно вимкніть її з розетки. Лише тоді палаючу ялинку необхідно залити водою або накрити змоченою у воді ковдрою. Пам’ятайте, при виникненні пожежі необхідно негайно телефонувати до служби порятунку «101». Рятувальники готові прийти вам на допомогу і у будні, і у дні свят.


 

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024