Ректор ЛНТУ розповів про подальшу роботу Любешівського технічного коледжу

19 Січня 2018, 08:55
Ректор ЛНТУ Петро Савчук 2602 Джерело: pravda.lutsk.ua
Ректор ЛНТУ Петро Савчук

Любешівський технічний коледж ЛНТУ став не багатостраждальним, а таким що привертає до себе додаткову увагу.

Про це розповів ректор ЛНТУ Петро Савчук у інтерв'ю журналісту інтернет-видання «Волинська правда» Андрію Мошкуну.

Слова очільника вишу подаємо без змін.

«Це був прекрасний коледж з хорошими традиціями, який займав певну нішу. Ця ситуація призвела до того, що довелося екстрено трансформувати навчальний процес і робити інші зміни. Наразі там є певна стабільність . Але Ви вірно зауважили – проблема існує. Близько 16 мільйонів гривень треба для того, щоб нівелювати дефекти і руйнування, а вони там досить серйозні були. Треба буде досить ґрунтовно попрацювати, щоб повністю відродити функціонування даного корпусу.

По-друге, всі заклади, які дотичні до профтехосвіти, очікують завершення реформи. Ви знаєте, що базові документи міністерство вже подало і Верховна Рада їх затвердила. На черзі вже закон і про професійну освіту, де всі крапки над «і» будуть розставлені, але на сьогодні там немає одностайності щодо місця вишів в системі ступеневої підготовки, немає одностайності в плані фінансування. Чи це буде чисто регіональний проект, чи загальнодержавний хоча б для певних складових. В державному бюджеті зараз збережені можливості фінансування структурних підрозділів, однак не до кінця зрозуміло, яке це буде фінансування.

Перебування на Волині комітету Верховної Ради з питань освіти і науки та тісне спілкування з членами комітету і представниками міністерства дає мені надію, що вони прислухаються до думки ректорів як експертів в тому плані, що намагання відокремити профтехосвіту в окрему ланку зашкодить системі освіти в Україні. Чому? Тому, що переваги співпраці очевидні. Наприклад, наші структурні підрозділи мають можливість безкоштовно і в будь-який момент отримати підсилення як нашими кадрами, так й іншою допомогою. Викладачі мають змогу паралельно викладати у двох вишах. Безумовно, це впливає на якість підготовки.

Ще одна позиція – кращі ідуть в коледжі на молодшого бакалавра, а потім за скороченої системи підготовки можуть отримати повну вищу освіту. Тобто кращі з кращих стать хорошими інженерами, висококваліфікованими технічними, профільними фахівцями і це в загальному дає плюси. Відсутність ступневості буде сприяти тому, що буде ще більший відтік кадрів за кордон і буде зменшувати кількість охочих навчатися у вишах. Для університетів плюс тут також є. Всі профільні виші мають можливість за рахунок співпраці з нижчими ланками надавати ті ж самі робітничі професії майбутнім інженерам.

Колись я сам закінчив училище й отримав непогано професійну підготовку перед вишом. Це єдиний шлях, щоб максимально ефективно готувати студентів на перших етапах. Власне, за рахунок оцих робітних професій виробляються так звані компетенції, яких на першому етапі ніхто не може надати».

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром