Жителька села Бихів розповіла, як і чим в давнину фарбували пасхальні яйця

04 Квітня 2018, 16:00
4740 Джерело: cikavinka.pp.ua

Очищення душі і тіла, прибирання будинку, готування святкового столу – все це свідчить про настання найяснішого дня – Воскресіння Господнього.

Традицією у готуванні до свята є і фарбування яєць. Кожна господиня хоче, щоб великодні яйця вийшли яскравими, барвистими, ошатними. Тому до фарбування яєць слід підійти серйозно.

Жителька села Бихів, Валентина Сидорчук, розповіла, як дідусь навчав її  прикрашати великодні яйця.

«Що стосовно барвників, то були сіно, солома, кора дуба, латаття, кора ялини або сосни ну і, звичайно, цибульник. Щось із цього ми брали відварювали 5 хвилин, потім кидали яйце і через 3 хвилини виймали і вже воно мало якийсь колір. Якщо сіно, то колір жовтий, або ж, якщо довше потримати у воді, то виходив зелений. Солома давала насичений жовтий колір, кора дуба – коричневий, ну і цибульник також давав коричневий. Чим більше тримали у воді тим насиченіший був колір», - згадує Валентина Федорівна.

Зараз  на крашанках є різного роду малюнки. Наразі такі візерунки роблять за допомогою наліпок, але раніше їх не було..

З усмішкою на обличчі Валентина Сидорчук згадує миті свого дитинства і радо ділиться з нами.

«Дуже любила той час коли всі були заклопотані крашанками. Кожному хотілось зробити крашанку по-своєму гарною. І навіть найпростіший метод робив яйце барвистим. Щоб на яйці був візерунок ми вирізували із газети хрестики, зірочки і прикріплювали на яйце, яке потім кидали у воду для забарвлення. Після 3-х хвилин дідусь виймав яйце і відривав ті кусочки газети. Таким чином виходили візерунки. Також був і інший метод створення малюнка на яйці. Наприклад: товстими нитками обв’язували яйце, після чого таким самим чином кидали у воду. Потім відрізували ті нитки і на місці  ниточок залишався той колір який був до того як ми красили, або ж світліший від того там де не було ниток. Одним із методів фарбування був віск. За допомогою свічки дідусь воском на яйці малював першу букву імені кожного з родини. Потім забарвлював у якийсь колір і здирав віск. Таким чином на свято кожен мав своє яйце», - говорить Валентина Сидорчук

Наразі Валентині вже золота пора, зараз вона користується сучасними методами фарбування яєць. Але про ті варіанти, які навчав її дідусь ніколи не забуває. Переказує їх своїм дітям та онукам, ті ж з повагою ставляться до порад бабусі.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024