У Любешові шахраї ошукали пенсіонера на 3 тисячі гривень

17 Червня 2018, 16:46
1256

У Любешові ошукали пенсіонера.

Про це повідомляється на сторінці Любешівського відділення поліції.

До відділення поліції звернувся 82-річний житель Любешівського району, який повідомив, що з його банківської картки з невідомих обставин зникли грошові кошти у сумі 3200 гривень. Відомості за даним фактом слідчими Любешівського ВП внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч.1 ст.190 КК України (шахрайство). Триває досудове розслідування.

Через це любешівські поліцейські застерігають бути обережними і опублікували поширені схеми шахрайств і поради як вберегтися.

Найбільш поширені схеми шахрайства:

1. Отримання паролів банківських карток і рахунків

Кібер-злочинці представляються працівниками соціальних служб, благодійниками та працівниками фінустанов. Виманюють паролі до карток і рахунках і знімають гроші.

Зараз правоохоронні органи Київської області займаються розслідуванням махінації, в якій 28 дітей з важкими захворюваннями втратили більше 100 тисяч гривень. Злочинці знаходили в інтернеті оголошення по збору благодійних коштів, дзвонили авторам оголошень і представлялися людьми, які бажають перерахувати допомогу хворій дитині. Для цього просили назвати CVVкод, розміщений на зворотному боці картки та термін дії карткового рахунку. Потім заповнювали дані в «Приват24», система без правильного коду доступу пропонувала змінити пароль рахунку.

Далі, на телефон власника рахунку приходило СМС-повідомлення, а лиходії дзвонили знов і просили назвати зміст СМС, нібито для отримання додаткової картки благодійності. За допомогою нового пароля знімали гроші, які були призначені на лікування.
Подібним чином у Чернівецькій області шахраї зняли 60 тисяч гривень з рахунків продавців техніки. Вони представлялися сумлінними покупцями і за допомогою СМС-банкінгу крали з рахунків.

2. Пропозиція липових послуг від імені банків

Шахраї розміщають в інтернеті оголошення або так звані «Нігерійські листи», про можливість отримати кредит без застави, інтернет-аукціонах, лотереях чи акціях банку. За послуги на зразок оформлення документації та експертиз просять певну суму на картковий рахунок. Всі гроші перераховують на підставних людей, з підробленими паспортами, що ускладнює можливість розслідування та повернення грошей.

3. Злом систем «Клієнт-банк»

За допомогою вірусних комп’ютерних програм шахраї отримують дані про систему, використовують шкідливий програмний код і виробляють віддалене вплив на роботу комп’ютерів жертв. Таким чином кібер-злочинці списали цього року 270 рахунків і зняли 68 мільйонів гривень. 47,5 млн. грн. правоохоронцям вдалося повернути в казну комерційних банків.

4. Зчитування інформації з банківської картки в банкоматі

У банкомат вставляють пристрій, який зчитує інформацію з банківської картки і знімає гроші. За допомогою так званих «накладок» лиходіям вдається списувати інформацію з десятків карт користувачів одного банкомату.

Щоб захистити своє майно від шахраїв працівники поліції радять дотримуватися наступних правил:

– Нікому і ні під яким приводом не повідомляти свій ПІН-код, номер картки, CVVномер, слово-пароль карти, навіть якщо по телефону представляються працівниками банку; 
– Не носити ПІН-код в гаманці або в мобільному телефоні (смартфоні); 
– Підключити СМС-банкінг, який повідомляє про операції по картковому рахунку; 
– У мережі Інтернет здійснювати перерахування грошей виключно за допомогою знайомих вам ресурсів, які мають протокол https://, на комп’ютерах, які мають антивірусне забезпечення; 
– Користуючись банкоматом, перевірити, чи немає там сторонніх предметів, накладок; 
– Не вірити «нігерійські листи», перевіряти інформацію в оголошеннях, банківські послуги отримувати у відділеннях, а інформацію про них на офіційних сайтах. 

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024