Любешівчанка оцінюватиме конкурс «Міс Українська Канада»

30 Травня 2018, 13:17
4675

Цьогоріч у Канаді вдруге обиратимуть найкрасивішу українку країни. Уже відбувся півфінальний відбір, а фінал  шоу «Міс Українська Канада-2018» заплановано на липень. У журі конкурсу буде лише четверо членів, і серед них канадська акторка й телеведуча, уродженка Любешівщини Лариса Баюс.

 

1


 

Народилася Лариса (дівоче прізвище Будько) в смт Любешів, але в Канаді мешкає вже понад двадцять років. Вона випускниця Київського театрального інституту (майстерня Ади Роговцевої), по закінченні мала працювати у Волинському драмтеатрі, але доля склалася так, що мусила їхати на постійне місце проживання до Америки.

– Ще в інституті – розповідає Лариса, – ми з друзями створили вокально-іструментальне тріо «Кобза», виконували українські пісні, виступали в різних місцях, навіть у підземних переходах. 1992 року там нас і помітили зі Спілки української молоді й запросили виступити в США. Так опинилися в містечку Йонкерс біля Нью-Йорку. Думали повернутися з Америки до початку театрального сезону – але не встигли, тож продовжували виступи, влившись до місцевих ансамблів. Залишалися на «трішки», а пробули два роки…

Усе ж таки Лариса пргнула повернутися в Україну, телефонувала до Луцька, просила дирекцію театру потримати місце. Їй обіцяли. І вона таки повернулась, але не надовго, бо вже мала за океаном нареченого, за якого згодом вийшла заміж. Він також українець з Канади. Власне, народився то в Польщі, але ще малим, на початку вісімдесятих, переїхав з батьками за океан. Познайомилася з ним на фестивалі української пісні в «Союзівці» (своєрідний український спортивно-культурний центр). Поселилася молода сім’я в Гамільтоні, містечку поблизу Торонто. Влаштувалася в місцевому українському театрі «Заграва». У її творчому доробку були актуальні для українців теми, зокрема головна роль у  п’єсі Анатолія Крима «Нелегалка». Об’їздила з нею ледве не всю Канаду та Сполучені Штати.

Про емігрантське життя Лариса знає не лише з власного досвіду. Як представник Світового конгресу українців, встановлює зв’язки з українськими театрами в інших країнах. Кілька років тому з товаришкою відкрила в Торонто Театрально-музичну студію, де займаються діти українців. Один із проектів студії – вистава про Чорнобильську трагедію, поставлена за мотивами оповідання Катерини Мотрич «Політ журавлів над нетолоченими травами». Поза театром Лариса бере участь у творчих вечорах як майстер художнього слова. Мала такі виступи з сином Василя Стуса, правнучкою Івана Франка. Не лишився поза увагою акторський талант любешівчанки і в кіномитців – вона знялася в художньому фільмі канадського виробництва «Останнє кіно».

Нині Лариса веде на телебаченні українську програму «Forum TV», що транслюється в багатьох провінціях Канади, є постійною ведучою різних фестивалів та конкурсів. 15 липня знову вестиме конкурс «Міс Украïнська Канада», з яким вона співпрацює  від початку.

– Чи сумую за батьківщиною? Так, звичайно. Це гостро відчувається  передусім через розлуку з найближчими людьми. Люблю свій Любешів – таким, який він є, люблю рідних, близьких, однокласників, вчителів, друзів. І взагалі, Україна – це моє!

Омелян КОНОНЕЦЬ

 

3


Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024