У Любешівському районі найактивніше на Волині обирають сімейних лікарів

24 Жовтня 2018, 09:24
85% населення району вже обрало свого лікаря 1345
85% населення району вже обрало свого лікаря

Любешівський район – лідер у Волинській області за підписанням декларацій із сімейними лікарями.

Зокрема, у районі 30 тисяч 679 громадян або 85% населення вже обрало свого лікаря, – повідомляють у відділі інформаційної політики облдержадміністрації.

Тож 1 мільйон 678 тисяч 101 гривня на надання медичних послуг отримав Любешівський центр первинної медико-санітарної від Національної служби здоров’я України у жовтні.

Нагадаємо, що з 1 липня 2018 року на повну запрацювала медична реформа. Медичні заклади, які уклали договори з Національною службою здоров’я України, розпочали працювати за новими правилами. Зокрема, система фінансування змінилась на так званий принцип «гроші йдуть за пацієнтом».

Для прикладу, кожен із цих закладів отримує фінансування відповідно до кількості пацієнтів, які підписали декларації з лікарями (зелений список), та додатково — за пацієнтів, які проживають на території обслуговування закладів, але ще не обрали лікарів (червоний список). Для багатьох закладів це значно більше коштів, ніж вони отримували щомісяця до впровадження змін у системі охорони здоров’я.

І Любешівський ЦПМСД є яскравим прикладом успіху медичної реформи. Адже за кожного пацієнта, який підписав декларацію з сімейним лікарем, держава виділяє 370 гривень із застосуванням вікових коефіцієнтів, та по 240 гривень за пацієнтів, які ще не підписали декларацію про вибір лікаря.

Однак, така перехідна система фінансування працюватиме до кінця 2018-го року. А вже початку 2019 року медичної субвенції не буде, а  фінансування Національна служба здоров’я України здійснюватиме відповідно до кількості підписаних декларацій.

Відтак, важливо, щоби усі жителі того чи іншого району обрали свого лікаря, позаяк фінансування так званого «червоного» списку пацієнтів здійснюватимуть за кошти місцевого бюджету.

Слід додати, що для стабільного функціонування усіх медзакладів області кількість населення, що підпише декларації повинна бути максимальною, адже від цього залежатиме якість медичних послуг.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром