Через високі тарифи українці опинилися за межею бідності

12 Листопада 2018, 17:28
Газ 867
Газ

Всіх громадян України, незалежно від того, де вони живуть, хвилюють ціни на комунальні послуги  і вартість газу. За даними ООН, близько 60% українців опинилися за межею бідності, тобто витрачають менш ніж 150 доларів на місяць. Нові комунальні тарифи стануть для них не підйомним тягарем.

Президент України Петро Порошенко намагається уникнути відповідальності за підвищення цін на послуги ЖКГ, але ніде правди діти – насправді він несе ключову відповідальність. По-перше, рішення підвищити ціну на газ уряд ухвалив за прямою вказівкою Порошенка, бо прем’єр-міністр Володимир Гройсман не може робити такі відповідальні кроки, не узгодивши їх з Петром Олексійовичем.

По-друге, Порошенко поставив свій підпис під меморандумом із МВФ, де містяться плани підняти ціну на газ для населення. По-третє, минуло вже три тижні з дня постанови про підвищення ціни, а гарант Конституції її не скасував і не відмінив. Тим самим фактично взяв відповідальність на себе.

До речі, неправдиве твердження і про нібито ринкові ціни на газ. Насправді ніякого «ринку газу» в Україні не існує, а є одноосібний монополіст – НАК «Нафтогаз». Також не існують і загальні «європейські» ціни. В кожній країні Європи ціну визначають залежно від платоспроможності громадян. Якщо взяти критерій платоспроможності, то саме українські ціни є найвищими в Європі.

Субсидії, про які дуже часто говорять представники влади, це тимчасова подушка, яку вже дуже скоро виб’ють з-під ніг українців. У бюджеті на 2019 рік грошей на субсидії заплановано в 1,5 раза менше, ніж на цей рік. Значить, кількість отримувачів скорочуватимуть, а борги українців за послуги ЖКГ стрімко зростатимуть.

Далеке від правди і твердження, що начебто збільшення ціни на газ сприяє розвитку економіки. Навпаки, це підвищення вже фактично знищило цілі галузі, зокрема хімічну. Але найболючіше воно б’є по бюджетах українських родин, різко скорочує платоспроможний попит на вітчизняні товари і послуги.

Партія «Батьківщина» вимагає скасувати рішення про подорожчання газу. Юлія Тимошенко пропонує Верховній Раді проголосувати за мораторій, який заморозить ціну блакитного палива. Але Андрій Парубій вперто не ставить цю постанову на голосування, хоча це чи не останній шанс для нинішнього складу ВР відбути свої повноваження без ганьби.

Математичний підрахунок свідчить, що ціна на газ не повинна перевищувати 2700 гривень за тисячу кубометрів замість нинішньої – 8500 гривень. Якщо чинна влада не скасує нове підвищення, то це буде зроблено одразу після президентських виборів.

 

Микола Спірідонов,

політолог ІНПОЛІТ

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024