Ірина Констанкевич звернулася до міністра щодо підготовки до відзначення 150-річчя Лесі Українки

12 Листопада 2018, 17:40
Ірина Констанкевич 803
Ірина Констанкевич

Верховна Рада ще в січні 2018 ухвалила постанову про відзначення на державному рівні 150-річчя від дня народження видатної письменниці Лесі Українки.

Парламент рекомендував Кабінету міністрів протягом місяця сформувати організаційний комітет з підготовки та проведення заходів щодо відзначення ювілею Лесі Українки, а впродовж місяця з дня утворення комітету  розробити та затвердити план заходів, передбачивши у проектах законів про державний бюджет України на 2019-2021 роки фінансове та матеріально-технічне їх забезпечення.

У програмі відзначення на державному рівні 150-річчя від дня народження Лесі Українки Рада рекомендувала передбачити: підготовку повного видання творів Лесі Українки, створення повного бібліографічного словника, електронного варіанту архіву родини Драгоманових-Косачів; забезпечення функціонування Науково-дослідного інституту Лесі Українки Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки та ін. Упродовж десяти місяців міністерство культури не спромоглося підготувати необхідні розпорядження. І виникла реальна небезпека увійти в новий бюджетний рік,, не запланувавши кошти на ці витрати.

Саме тому під час години уряду народний депутат Ірина Констанкевич, як ініціатор Постанови, звернулася до міністра культури Євгена Нищука з питанням щодо підготовки до визначної ювілейної дати.

«У мене питання до Вас, пане міністре культури, щодо Постанови, яка була ухвалена у січні 2018 року і впродовж місяця мало бути Ваше розпорядження про створення оргкомітету для підготовки до ювілею. Його досі немає. Немає плану заходів. Чи передбачено фінансування на 2019 рік на програму наукових, видавничих, реставраційних проектів?», – запитала Ірина Констанкевич.

Міністр культури запевнив, що зараз збираються пропозиції від різних напрямків, розпочинається зйомка фільму, відібрані книжки. Урядовець пообіцяв, що як тільки оргкомітет буде збиратися про це обов’язково будуть доповідати нардепу.

Петро РОЙКО

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024