Нові підходи до освіти можуть подолати кризу робітничих кадрів

21 Листопада 2018, 15:04
Ірина Констанкевич 1039
Ірина Констанкевич

Поєднання навчального процесу в закладах освіти та безпосередньо на робочих місцях підприємств, установ та організацій допоможе вирішити кризу робітничих професій в Україні.

Про це заявила народний депутат від УКРОПу Ірина Констанкевич. Таке поєднання навчання у закладах освіти та на виробництві називають дуальною освітою.

«Оскільки криза робітничих професій на ринку праці в Україні є глибокою, і ми бачимо постійну тенденцію до її поглиблення, дуальна освіта – це один із можливих шляхів змінити ситуацію на краще», – зазначила Ірина Констанкевич.

За її словами, головна перевага дуальної освіти полягає в тому, що учні адаптуються до роботи на конкретному робочому місці ще в процесі навчання. Крім того, одразу після закінчення освітнього закладу випускники можуть представити потенційним роботодавцям досвід роботи за фахом.

«Це можливість здобувати професійну майстерність, знайомитися з місцем роботи, адаптуватися в колективі й отримати перший досвід. Ці чотири найважливіші фактори дають нам право відстоювати дуальну освіту, яка спирається на європейський досвід наших партнерів у різних країнах», – зауважила нардеп.

Наразі в Україні готується План заходів з реалізації Концепції підготовки фахівців за дуальною формою здобуття освіти. До розробки документа залучені представники органів влади, закладів освіти, роботодавців та громадськості.

7 листопада комітет Верховної Ради з питань науки і освіти рекомендував парламенту ухвалити проект постанови № 9173 «Про створення передумов для застосування дуальної форми навчання у професійну підготовку кваліфікованих кадрів Хмельницької області». Документ розробили у співавторстві з Іриною Констанкевич.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024