Любешівська громада лідирує на Волині за площею та населенням

05 Грудня 2018, 12:03
Любешівська ОТГ 2448
Любешівська ОТГ

Як розповів директор Волинський Центр розвитку місцевого самоврядування Анатолій Пархом'юк, Волинь – серед лідерів впровадження реформи децентралізації в Україні і посідає 4-те місце.

В області сформована і повноцінного функціонує 41 ОТГ, ще 9 ОТГ створено і вони очікують на вибори у грудні 2018 року. Ще одна ОТГ, Мар’янівська створена, проте ЦВК не призначила там вибори. Тобто сміливо можна говорити про 51 ОТГ на теренах Волині. Про це інформує Волинський Центр розвитку місцевого самоврядування.

Зауважимо, що в усіх районах створено ОТГ. Зокрема, у Володимир-Волинському районі 100% громад увійшли в ОТГ. Любешівська ОТГ – лідер в області за площею та населення. Боратинська ОТГ – лідер в Україні за показником фінансової спроможності у групі громад із населенням 5-10 тис. А Торчинська ОТГ об’єднала громади 3-х районів (Луцький, Горохівський, Рожищенський).

У своєму виступі Анатолій Пархом’юк розповів про деякі тенденції, які мають значний вплив на розвиток регіонів і громад: нові технології, урбанізацію, трудову міграцію, збільшення частки публічних коштів, доступних на конкурсних умовах, ріст конкуренції між регіонами (громадами) – за платників податків тощо.

Також він озвучив і ті виклики, які стоять перед ОТГ, наприклад, дефіцит кваліфікованих управлінських кадрів та посадовців, гальмування створення ОТГ з центрами у містах обласного значення (суттєве зниження конкурентності регіону), відставання медичної реформи від децентралізаційних процесів.

Також потрібно розробити якісну стратегію регіонального розвитку на 2021-2027 роки з використанням методики розумної («смарт») спеціалізації, що забезпечить підвищення конкурентоспроможності Волині та забезпечити її узгодженість регіональної стратегії зі стратегіями ОТГ, сконцентрувати кошти ДФРР на фінансування проектів регіонального розвитку, відійти від практики «латання дірок» за кошти фонду та активізувати транскордонне співробітництво

Нагадаємо, що відповідно до перспективного плану усього на Волині планують створити 75 ОТГ.

Додамо, що участь у роботі Волинської ради регіонального розвитку узяло понад 700 учасників. Серед них: голови райдержадміністрацій, районних рад, об’єднаних територіальних громад, міські голови, представники органів місцевого самоврядування, депутатських корпусів різних рівнів, бізнесу та громадських організацій, що впроваджують політику децентралізації і регіонального розвитку.

Присутні аналізували результати впроваджених в області реформ та обговорювали проблемні питання, з якими стикнулись.

Історіями успіху ділилися голови таких об’єднаних територіальних громад як: Княгининівська, Голобська, Боратинська, а про плани щодо об’єднання розповів Ківерцівський міський голова.

Читайте також: Любешівську ОТГ промоніторила ОБСЄ

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024