Влада розірвала Договір про дружбу з РФ із чотирирічним запізненням

10 Грудня 2018, 18:31
Ірина Констанкевич 743
Ірина Констанкевич

Минулого тижня Верховна Рада підтримала рішення про припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство (Великий договір) між Україною та Росією. Він втратить чинність 1 квітня 2019 року.

За цей законопроект проголосували 277 депутатів.

Великий договір укладений у 1997 році, а почав діяти у 1999-му й автоматично мав пролонгуватись щодесять років, якщо якась сторона не заявить про бажання припинити його дію.

Договір закріплював принципи стратегічного партнерства у двосторонніх відносинах країн, держави також офіційно визнавали кордони одна одної.

Припинення дії «Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією» з боку парламенту є кроком логічним, але запізнілим на чотири роки. Про це заявила народний депутат від УКРОПу Ірина Констанкевич у програмі «Вечір з Єгором Чечериндою» на телеканалі «Еспресо TV».

«Існувала низка можливостей, коли це треба було робити. Не варто було казати, що нам перед Росією якось ніяково. На цьому наголосили всі спікери у парламенті під час розгляду законопроекту про припинення дії вказаного Договору», – зауважила представниця УКРОПу.

При цьому вона звернула увагу, що існувало ще два альтернативні законопроекти про припинення дії Договору. Вони були більш прогресивними та радикальними, але їх не поставили на голосування.

«Якби ставили на голосування, я гадаю, слід було б визначатися з-поміж усіх трьох законопроектів», – додала Ірина Констанкевич.

На думку нардепа, це є свідченням відсутності боротьби команди президента з комплексом української меншовартості.

«Я бачу суперечності в діях глави держави. Він проголосив на білбордах гасло, яке у 20-х роках сформулював Микола Хвильовий: «Геть від Москви!». На жаль, команда президента не бореться з комплексом меншовартості, яке присутнє й нині», – наголосила вона.

Водночас, коментуючи захоплення українських суден у Керченській протоці, Ірина Констанкевич підкреслює, що Російська Федерація навряд чи самостійно вирішить їх відпустити. Тому міжнародна спільнота повинна більш активно тиснути санкціями на РФ для звільнення наших моряків.

«З Москвою треба говорити агресивно. Санкції є способом, які можуть переконати Росію звільнити українських моряків. Як і Сенцова та інших майже 80 полонених, яких утримують у РФ», – наголосила вона.

Водночас Ірина Констанкевич акцентувала, що УКРОП перший з-поміж українських партій закликав офіційно визнати Росію агресором. Також політсила послідовно реагувала на дії РФ та вимагала розірвати з нею дипломатичні відносини, припинити торгівлю та максимально обмежити взаємини з Росією.

Дарина ТИХА

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024