Міф чи реальність: Супрун розповіла про метеозалежність і магнітні бурі

26 Грудня 2018, 10:35
Міф чи реальність: Супрун розповіла про метеозалежність і магнітні бурі 1192
Міф чи реальність: Супрун розповіла про метеозалежність і магнітні бурі

В.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун пояснила, чи існує таке поняття, як метеозалежність.

«Біль у суглобах або спині, втома, головний біль і підвищений тиск – це не перелік симптомів певної хвороби. Схожі симптоми відчувають люди, які залежать від погоди або відчувають метеозалежність», – написала Супрун на сторінці у Facebook.

«Класика метеозалежності – погане самопочуття через магнітну активність на Сонці. Електромагнітна активність там відбувається постійно, у результаті відбувається викид коронарної маси. Якщо вона досягає Землі, то взаємодіє з магнітним полюсом нашої планети, викликаючи полярне сяйво, а не мігрень. Магнітосфера Землі нейтралізує електромагнітний вплив нашої зірки, тому малоймовірно, що його може відчувати організм людини», – докладно розповіла Супрун.

«Утім, багато хто скаржиться на мігрені та сильні головні болі саме у цей період. Але підтверджень, що саме активність Сонця викликає ці симптоми, недостатньо. В одному з досліджень проаналізували 63 млн твітів, що містять слова «мігрень» або «головний біль». Графік активності таких повідомлень підтверджував графік активності Сонця, але у результаті взагалі не збігався.

Зате є дослідження, в яких показано кореляцію між геомагнітними бурями і ризиком інсульту в певних групах. У цьому випадку механізм зв'язку необхідно вивчати додатково», – говорить глава МОЗ.

Опублікований у грудні 2017-го звіт Гарвардської школи здоров'я вказує, що погода не впливає на біль у спині та суглобах. Дослідники проаналізували частоту виклику лікарів за страховою програмою в дощові дні через біль такого характеру. Всього проаналізували 11 млн випадків, і зв'язку не знайшли.

Ревматоїдний артрит також не залежить від погодних факторів. Так само не знайшли впливу зміни атмосферного тиску, температури, вологості повітря та кількості опадів на появу болю в спині.

«Але біль у суглобах реальний і деякий зв'язок із погодою можна все-таки знайти. Цьому є кілька пояснень. Виснаження через запальні процеси, біль, неможливість виходити з дому, поганий настрій і самопочуття – всі ці фактори можуть погіршувати симптоматику ревматоїдного артриту, зокрема у дощову погоду», – підкреслює Супрун.

Також багато хто скаржиться на біль у суглобах або місцях переломів при зміні атмосферного тиску або температури. Втім, доказів у цих випадках також недостатньо. А для серця і судин перепади температури і тиску можуть бути небезпечними.

Є погодні фактори, які мають зрозумілі механізми впливу. Наприклад, холодне сухе повітря підвищує ризики нападу астми, а також подразнює слизові оболонки, полегшує інфікування вірусами. Очевидно, що дуже високі або дуже низькі температури можуть викликати певні хворобливі стани, а їхня різка зміна може негативно вплинути на захисні функції організму. Тому повністю заперечувати вплив деяких погодних умов на здоров'я не варто.

«Якщо ж відчуваєте якісь симптоми або погано себе відчуваєте, зверніться до лікаря і не звинувачуйте у поганому самопочутті магнітні бурі», – порадила в.о міністра охорони здоров'я.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024