Змінили правила надання послуг поштового зв'язку

02 Січня 2019, 17:59
Змінили правила надання послуг поштового зв'язку 1446
Змінили правила надання послуг поштового зв'язку

Рекомендовані поштові відправлення, у тому числі рекомендовані листи з позначкою «Судова повістка», рекомендовані повідомлення про вручення поштових відправлень, поштових переказів, адресовані фізичним особам, під час доставки за зазначеною адресою або під час видачі у приміщенні об'єкта поштового зв'язку вручатимуть адресату, а у разі його відсутності – будь-кому з повнолітніх членів сім'ї, який мешкає разом з ним.

Відповідні зміни до Правил надання послуг поштового зв'язку внесли згідно з постановою Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Правил надання послуг поштового зв'язку», яка набула чинності 28 грудня 2018 року, – пише Головне.

Про надходження реєстрованого поштового відправлення, поштового переказу, рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення, поштового переказу адресата повідомлять через смс за номером телефону, зазначеним на поштовому відправленні або переказі. Якщо номер відсутній, бланк повідомлення вкладуть до абонентської поштової скриньки.

За бажанням адресата реєстроване поштове відправлення, переказ можуть бути доставлені йому за поштовою адресою, зазначеною відправником, кур'єром за додаткову плату.

Поштові перекази, адресовані юридичним особам та фізичним особам на особисті рахунки, перераховуються на відповідні рахунки в установах банків.

Передбачили, щоб додому доставляти прості поштові відправлення; рекомендовані поштові картки, листи, відправлення для сліпих, дрібні пакети, рекомендовані повідомлення про вручення поштових відправлень, поштових переказів; відправлення «EMS» (до 30 кг), крім тих, на вкладення яких нараховані митні платежі.

Крім того, адресати зможуть отримати поштові відправлення в зручний час у спеціально встановлених шафах або скриньках із засобами для запобігання несанкціонованому доступу.

Адресата інформують про надходження адресованого йому поштового відправлення, поштового переказу через смс-повідомлення, повідомлення, що підтримується засобами Інтернету, або повідомлення в паперовому вигляді за встановленим оператором поштового зв'язку зразком.

Реєстровані поштові відправлення, поштові перекази без зазначення відправника та його поштової адреси, а також внутрішні поштові відправлення із зазначенням адреси відправника за межами України для пересилання не приймаються.

Відправник, який бажає одержати повідомлення про вручення поштового відправлення, виплату грошей за поштовим переказом через смс-повідомлення, повинен зазначити на лицьовому боці поштового відправлення (супровідному бланку) номер мобільного телефону.

Відправник повинен скласти список згрупованих поштових відправлень та переказів в електронному вигляді (форму визначить оператор поштового зв'язку). Кількість поштових відправлень, переказів одного виду та категорії (згрупованих за способом пересилання), що включаються до одного списку, та кількість таких списків визначаються оператором поштового зв'язку.

Реєстроване поштове відправлення безоплатно зберігається протягом п'яти робочих днів після надходження відправлення. За кожен наступний день зберігання з одержувача стягується плата відповідно до тарифів, установлених оператором поштового зв'язку. При цьому день надходження відправлення та день вручення не враховуються.

Якщо одержувач відмовляється засвідчити своїм підписом факт відмови від одержання поштового відправлення, коштів за поштовим переказом, вони зберігаються на пошті протягом місяця (крім судових повісток, які повертаються не пізніше, ніж за п'ять днів), після закінчення якого повертаються поштовим оператором за зворотною адресою.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024