Рибоохоронний патруль закликає рибалок допомогти рибі вижити під льодом

28 Січня 2019, 11:15
Рибоохоронний патруль закликає рибалок допомогти рибі вижити під льодом 1211
Рибоохоронний патруль закликає рибалок допомогти рибі вижити під льодом

Щоб риба добре росла і розвивалася, необхідна свіжа проточна вода, багата розчиненим киснем. Якщо кількість кисню у воді різко зменшується, риба проявляє занепокоєння і часто гине. Особливо таке явище проявляється взимку.

Дуже часто можна побачити, як в ополонках скупчується риба, жадібно хапаючи ротом повітря, оскільки льодовий покрив унеможливлює насичення води атмосферним киснем. Погіршують ситуацію також відлиги і снігопади, через які крига стає крихкою та непрозорою. Риба, якщо є така можливість, намагається покинути водойму, у якій не вистачає кисню, рухається до річок чи потічків, що впадають у став чи водосховище, піднімається до ополонок.

Певною мірою рибі надають допомогу рибалки. Вони роблять ополонки й водночас допомагають мешканцям озер та річок отримувати повітря.

Нині ситуація на водоймах Волинської області із вмістом кисню ускладнюється, оскільки цієї зими спостерігаються снігопади, морози, що негативно впливає на показники вмісту кисню. Передвісниками замору є жуки-плавунці та інші комахи, які збираються в ополонках.

Найбільш чутливі до нестачі кисню йорж, судак, окунь.

Звертаюся до всіх користувачів водойм (громадських організацій, сільських, селищних та міських рад, на території яких є водойми, орендарів земель водного фонду) з проханням приділити увагу їх стану, щоб не допустити замору риби. Адже найбільша загроза – на початку весни, коли найінтенсивніше відбувається процес гниття водоростей і для стабілізації хімічних процесів та нормального дихання риби конче потрібен кисень. Ознаки замору, які б мали насторожити користувачів, це – неприємний запах від води, поява біля ополонок дрібних водяних комах та снулої риби.

Основні заходи, що допоможуть поліпшити кисневий режим і запобігти заморам, – прорубування ополонок, виставляння рослинних сніпків, збільшення проточності водойм, штучна аерація. Ополонки роблять ближче до берегів. Кажуть, що ймовірність замерзання серед плеса водойми є вищою, ніж біля берега. До того ж, поряд очерет, рогіз, трава. А це основний елемент при підготовці ополонки. Будь-який пористий матеріал може пропускати повітря навіть тоді, коли ополонка замерзне.

Об’єднаймо наші зусилля та ресурси заради порятунку природи!

Головний державний інспектор Волинського рибоохоронного патруля Юрій Пахода

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024