Ірина Констанкевич вимагає у Гройсмана соціальних гарантій для учасників АТО

18 Лютого 2019, 12:04
Ірина Констанкевич відстоює інтереси атовців 773
Ірина Констанкевич відстоює інтереси атовців

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман відзвітувався за 2018 рік, розповів і про турботу про учасників АТО, зокрема, мова йшла про 3 200 квартир та 33 тисячі земельних ділянок  для атовців, однак волинські учасники бойових дій чомусь до цього переліку не потрапили.

Під час робочих візитів народного депутата Ірини Констанкевич районами та селами волинського Полісся до нардепа постійно звертається учасники антитерористичної операції та члени сімей загиблих воїнів, щодо виділення  земельних ділянок для будівництва, забезпечення соціальних гарантій та санаторно-курортного лікування, адже, хлопці переконані, що держава про них забула, тому шукають підтримки у нардепа. Про це повідомляє прес-служба народного депутата.

«Захищали державу, нас захистити – нікому, – кажуть учасники бойових дій. Чиновники на Майданах закликали до відкритості влади, але тепер, коли самі прийшли до влади, забули про це. «Пам’ять» у них, на жаль, коротка. Але ми ще нагадаємо».

До слова, у Камінь-Каширському районі з 267 учасників АТО 29 – з інвалідністю. Найбільше їх турбує питання оздоровлення та реабілітації, адже коштів, які виділяє держава, недостатньо. Аналогічна ситуація і в інших районах Волині.

Ірина Констанкевич пообіцяла тримати це питання на особистому контролі. Нардеп направила відповідний депутатський запит Прем’єр-міністру Володимиру Гройсману з прохання забезпечити належні соціальні гарантії учасникам бойових дій.

«До мене, як до народного депутата України, під час робочої поїздки до Камінь-Каширського району звернулися члени громадської організації «Побратим» щодо надання пільг та соціальних гарантій учасникам бойових дій на Сході України. Звертаю Вашу увагу на те, що зі слів заявників учасники бойових дій, що проживають у Камінь-Каширському районі, не забезпечуються у повній мірі путівками на санаторно-курортне лікування та отримують мізерну компенсацію вартості невикористаної путівки», – йдеться у депутатському запиті.

Також волинським атовцям масово відмовляють в отриманні земельних ділянок. Якщо землю й виділяють, то часто вона у десятках кілометрів від цивілізації –занедбана та без комунікацій.

Корупційні схеми Держгеокадастру із землями селян та створення на Волині монополії землевпорядних фірм з інших областей – це далеко не весь перелік проблем, з якими стикаються атовці, аби отримати довгоочікувану земельну ділянку.

Актуальним також залишається питання забезпечення житлом військовослужбовців. Немає жодної державної програми, яка б гарантувала покращення житлових умов або отримання нових «квадратних метрів» колишніми військовослужбовцями. Декілька квартир отримали учасники АТО в місті Луцьку, та й то завдяки співфінансуванню відповідної програми з міського бюджету.

Після таких поневірянь у декого опускаються руки, інші ж продовжують боротьбу проти бюрократичної системи та свавілля чиновників та зі своїми проблемами звертаються до народного депутата Ірини Констанкевич.

З цього приводу парламентар звернулася до Міністра оборони Степана Полторака з проханням розглянути можливість передачі земельної ділянки площею 51,58 га, яка знаходиться у постійному користуванні Міністерства оборони України (військова частина А 63756, м. Ківерці, вул. Жукова) на баланс міста.

Невдовзі на ім’я народного депутата від 23 виборчого округу надійшла відповідь про те, що Міністерство оборони не вважає за доцільне передавати вищезгадану земельну ділянку на баланс в комунальну власність територіальної громади міста.

«Прикро, що у Міністерстві оборони так «дбають» про волинських атовців, коли на папері декларують одне, а насправді роблять зовсім інше», – зауважила Ірина Констанкевич.

Болючим питання виділення землі для учасників антитерористичної операції є і у Маневицькому районі. Це питання піднімається чи не на кожній зустрічі із народним депутатом, бо ж чинна влада та чиновники Держгеокадастру воліють не бачити цих проблем.

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024