Любешівчанам нагадують про штрафи за первоцвіти

24 Лютого 2019, 18:30
Первоцвіти 2498
Первоцвіти

Продаж на ринках рослин, занесених до Червоної книги України, у тому числі лікарських, заборонений відповідно до Правил торгівлі.

Про це попереджає мешканців району відділ агропромислового розвитку Любешівської райдержадміністрації.

У весняний час триває торгівля ранньоквітучими об’єктами рослинного світу, у тому числі занесених до Червоної книги  України, які є рідкісними й перебувають під загрозою зникнення: підсніжник білосніжний (звичайний), білоцвіт весняний, шафран Гейфелів, черемша (цибуля ведмежа). Збирання цих видів рослин призводить до знищення їх популяцій. Реалізація червонокнижних видів рослин відбувається в місцях масової торгівлі (ринках).

Відповідно до Закону України «Про рослинний світ» торгувати лікарськими таі декоративними видами рослин і їх частинами (конвалія звичайна), зібраних у порядку загального користування, ЗАБОРОНЕНО.

Відповідальність за це порушення передбачена Кодексом України про адміністративні правопорушення.

Так, відповідно до частини 1 статті 881 Кодексу України про адміністративні правопорушення, порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу тягне за собою накладення штрафу від 340 до 850 гривень із конфіскацією об’єктів рослинного світу.

А згідно з частиною 2 цієї ж статті, ті самі дії, вчинені щодо об’єктів рослинного світу, які перебували в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України ,тягнуть за собою накладення штрафу від 1700 до 3655 гривень із конфіскацією об’єктів рослинного світу.

Крім того, за один екземпляр незаконно добутої рослини, занесеної до Червоної книги України, передбачена відповідна компенсація.

Розцінки, для прикладу, такі: черемша (цибуля ведмежа) — 62 гривні, шафрани (крокуси) та підсніжники — від 49 до 62 гривень, залежно від виду, сон-трава — від 37 до 62 гривень. 

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024