У Великому Курені прихильники ПЦУ здивовані заявою Любешівського благочиння УПЦ МП

23 Березня 2019, 18:45
Храм Різдва Христового в селі Великий Курінь 4146 Джерело: Facebook
Храм Різдва Христового в селі Великий Курінь

Любешівське благочиння УПЦ МП назвало перехід парафіян храму Різдва Христового у Великому Курені  до ПЦУ «відвертою провокацією» та «порушенням закону».

Такі висновки благочиння оприлюднили 22 березня на сайті Волинської єпархії УПЦ МП.

У тексті, зокрема, йдеться:

 «17 березня 2019 року в сільському клубі Великого Куреня нечисленні активісти ПЦУ намагалися провести збори громади, на які прийшло до 30 осіб з 530 дорослих жителів села. Вже через два дні ієрарх УПЦ КП Михаїл Зінкевич видав указ про те, що на підставі цих «зборів» приймає парафію села Великий Курінь у ПЦУ. Дезінформацію про «перехід» села спростували у Любешівському благочинні Волинської єпархії Української Православної Церкви.

Перед цим, як повідомляється на сторінці благочиння в Facebook, в селі також зібрали підписи за «перехід» православної громади Різдва Христового, однак серед понад 500 жителів, котрі мають право голосу, вони не набрали і двохсот голосів на свою підтримку.

«На ці збори прийшло близько тридцяти людей, з яких всього кілька є парафіянами храму. Інші ж храм не відвідують, а тому, відповідно до статуту, вони не є членами релігійної громади. На збори був запрошений в. о. старости села Василь Шмаль. Настоятеля храму отця Олександра на ці збори не запросили», – пояснюють у благочинні.

У зв’язку з тим, що людей вводять в оману, в Любешівській окрузі Волинської єпархії нагадують норми чинного закону № 4128-д, згідно з яким для зміни юрисдикції релігійної громади потрібно набрати 2/3 голосів. За підсумками «зборів» у Великому Курені вийшло, що 30 осіб претендують на те, щоб вирішити за все село. Що стосується статистики опитування населення, то з 776 жителів села 530 вже можуть голосувати, а «активісти» зібрали серед людей 261 підпис, з яких 193 висловилися за перехід. Необхідної кількості для того, щоб ПЦУ могла претендувати на храм, не набирається.

«Відверта провокація і порушення Закону України», – підсумували в благочинні».

Щодо опублікованих тез  «Район Любешів» поспілкувався з мешканцями Великого Куреня, активістами переходу місцевого храму під юрисдикцію ПЦУ. Такі висновки й позиція Любешівського благочиння УПЦ МП,  м’яко кажучи, їх здивували. Особливо твердження, що «на ці збори прийшло всього кілька парафіянами храму. Інші ж храм не відвідують, а тому, відповідно до статуту, вони не є членами релігійної громади».  Але ж це маніпуляція, вважають вони. Усі в селі, хто хрещений,  є парафіянами храму Різдва Христового, адже всі брали участь у його будівництві, здавали гроші, всі користувалися послугами церкви (вінчання, хрещення, похорон).  Після Різдвяних свят священик висвячував будинки – не минув жодного, тож вважав усіх парафіянами.
Так, не всі парафіяни постійно ходять на богослужіння, бо не можуть переступити через кров українців, які загинули й досі гинуть на війні, яку благословляє московський патріарх Кирило, щоб молитися за його здоров’я. А в українську (справжню українську церкву!) збирається ходити набагато більше, ніж ходить нині в московську.

«На збори був запрошений в. о. старости села Василь Шмаль. Настоятеля храму отця Олександра не запросили», – кажуть у благочинні. Під час перших зборів йому телефонував староста села, проте настоятель не відповів. Тому другі збори доручили організувати старості. Про те, що вони збираються, розвісили оголошення, які, до речі, зривали прихильники УПЦ МП. Безумовно, знав про збори і священик, а чому не виявив бажання зустрітися з громадою?  Чому не прийшов переконати, направити на дорогу праведну, довести свою правдивість?

Щодо кількості учасників зборів: мовляв «У Великому Курені 30 осіб претендують на те, щоб вирішити за все село». Перед опитуванням були перші збори православної громади села, на яких вирішили зібрати голоси підписами. Адже не всі охочі проголосувати можуть прийти на збори за станом здоров’я, багатьох прихильники Росії залякали прокльонами й ненавистю. Від самого початку отець Олександр закликав не брати участі в голосуванні (не зрозуміло чому), і дехто до цього дослухався. Багато говорили, що будуть ходити в церкву, якою б не була, але не братимуть участі в голосуванні. Це їхнє право. Прихильники ж ПЦУ всі свої збори починали зі слів: «Якщо буде більше голосів за РПЦ, ми приймемо це з миром і любов’ю».

Читайте також: Невір: збори парафіян щодо переходу в ПЦУ розділили село

Коментарі
23 Березня 2019, 21:57
Ви вчитайтеся в слова представників російської церкви " Інші ж храм не відвідують, а тому, відповідно до статуту, вони не є членами релігійної громади."....... Тобто виходить знову представники росії в особі УПЦ МП розділяють людей, як це було раніше(захід та схід) - далі можна нічого не говорити.....Дуже прикро що такі люди оточують нас.
23 Березня 2019, 23:25
Дорогий, Олександр, мені також прикро, що мабуть, ви дуже освідчена людина , а Закону України"Про перехід церковних громад" не прочитали і не вивчили. Дуже вам раджу з ним ознайомитись. Зокрема в ст.14 написано,що право в голосуванні про перехід церковної громади мають право парафіяни церкви на парафіяльних зборах і рішення про перехід приймається щонайменше 2/3 складу парафіяльної громади." Якщо люди,які позують на фото в Луцьку з Михаілом, куди вони поїхали засвідчити, що переходять в ПЦУ ніколи ногою не ступали в храм, ви, чуєте?- НІКОЛИ, як вони можуть називатися парафіянами і членами церковної громади? Це по-перше. По-друге: на зборах прихильників ПЦУ с. Великий Курінь "за" перехід назбирали 193 голоси -це не 2/3 від церковної громади. Бо церковна громада села налічує близько 530 чол. Не вводьте людей в оману і не розпалюйте міжконфесійну ворожнечу - це стаття кримінального Кодексу України. Ніхто нікого не ділить. І ті хто ходить в храм УПЦ нікого і ніколи першими не займали. Не провокуйте людей, дуже вас прошу.
23 Березня 2019, 23:46
Їм головне захопити будівлю церкви. В їхньому розумінні церква - це будівля.Вони називають себе віруючими людьми, а говорять тільки про споруду, тільки про гроші, які колись давали на будівництво церкви. Церква може бути серед поля , в лісі, будь-де. Вони хочуть вигнати людей з церкви і захопити споруду храму. Тоді вони стануть щасливими? Коли старенькі бабусі будуть мерзнути надворі вони будуть щасливими? Бо в селі багато бабусь,які нізащо не поміняють конфесії- не підуть в ПЦУ. У них є свої переконання, які активісти ПЦУ зовсім не поважають. І прибічники ПЦУ говорять про Бога? Вони віруючі люди? Будемо надіятись, що ви все-таки віруючі . Схаменіться! Ну як так? Що ви робите? І я всіх дуже прошу перестаньте розпалювати ворожнечу, перестаньте. Це не законно!
23 Березня 2019, 23:56
Ви знаєте , хочу поділитись ще своїм враженням від прочитаної розмови. Всі прихильники ПЦУ поступають однаково, як під копірку. Вони спочатку провокують людей, потім отримують &quot;гарні&quot; слова у відповідь, а потім кричать:&quot;Подивіться який у них рівень спілкування у цих УПЦ, які образливі слова і т.д.&quot; Давайте змоделюємо ситуацію: У вас є хата, хтось приходить і каже була ваша хата стала наша, або так: половина вашої хати стала наша. Ви, що скажете:Будь-ласка! Ласкаво просимо! Люди і так дуже ввічливо з ними розмовляють, але вони цього не цінують, бо у них в голові сидить програма на те,що їх повинні обов&quot;язково ображати, а вони на цілий світ повинні кричати: подивіться ,які вони! Так? І їм після цього не соромно? Де їх повага до людей? Я догадуюсь де. У їхньому розумінні ті хто ходить <br/>до УПЦ це не люди , з ними можна як з скотиною, особливо , зважаючи на теперішні гоніння і політичну ситуацію. Ми ж руки Москви,ноги Кремля, а сьогодні ваш однодумець, так званий &quot;українець&quot;, назвав нас &quot;московською лапою&quot;. Оце так рівень спілкування! Браво! А ми поважаємо їхню думку. Але їм не потрібна наша повага, бо ми для них скотина. Дякую за увагу.
24 Березня 2019, 00:08
Прихильники ПЦУ все тільки про гроші ! А де ж ваша віра? Сьогодні вони приходили на подвір&quot;я храму, я порахувала - 22 людини. Вони як побачили, що люди до церкви йдуть, їдуть підводами, тракторами, волосипедами,пішки біжать з усіх боків села Великий Курінь, багато людей, як на Паску сьогодні було в храмі, то вони посиділи хвилин 20 і пішли собі додому. В храм заходити не захотіли, хоча їм ніхто не боронив. От і все!
24 Березня 2019, 01:40
&quot;Прихильники ПЦУ здивовані...&quot; - що це за заголовок? Чому вони здивовані? Що сьогодні 23.03.2019 року до церкви Різдва Христового села Великий Курінь прийшло людей як на Великдень -350 чол. Вони надіялись, що люди будуть мовчки ковтати їх обман? Боятимуться висловити відкрито свою думку?Люди поважайте вибір ваших односельчан! Не на словах поважайте, а на ділі! І перестаньте провокувати і змиріться з вибором прихожан. Ви ж ідете в Європу! Не продовжуйте розпалювати ненавість і ворожнечу. Це карається Законом України.
24 Березня 2019, 02:15
А як ми здивовані, що вони здивовані, то просто не передати словами.
24 Березня 2019, 03:27
Нехай дивуються. Ще в неділю прийдуть люди поставити свої підписи за нашу церкву ті,що не змогли в суботу,то будуть вони ще довго дивуватися.
24 Березня 2019, 13:28
Мені б таких людей, що в 21 столітті дивуються очевидним речам.
24 Березня 2019, 14:04
Чому люди захищають свою віру? Бо вона прийшла до них це з сходу, віра православну вони отримали від своїх батьків, а батьки від своїх батьків і т.д. Церка УПЦ в селі- це НЕ частина Москви, це частинка їх рідної землі, вона стоїть на їх українській землі і вони захищають свою землю. Вони тільки захищають.Я гордий за таких українців, це -справжні українці, це вони вмруть за свою землю і не віддадуть її ворогу. Стаю на коліна перед вами, мої дорогі земляки, ви найкращі сини українського народу. А тим, хто пристосовується до політичної ситуації в країні, хочу сказати одне: я також поважаю вашу думку, але прошу цікавтеся інколи історією, людство завжди повторює одні і ті самі помилки. Прекрасний приклад - історія Візантійської імперії, яка розпалася і зникла через те, що одна нація, яка домінувала в уряді в Візантійські імперіїї (греки) почали утискати по національній ознаці інші- в результаті крах. А яка була держава, освіта, економіка- все на вищому рівні і проіснувала більше 1000 років, хрестоносці золото ще 100 возили з Візантії , не могли вивезти, така вона була багата, а розвалили її через національне питання за 20 троків. І таких прикладів в історії людства сотні. Не хочу забирати вашого часу. А перед своїм земляками вклоняюся уклінно і кажу: &quot;Я горжуся вами, ви найкращі , любіть свою церкву, любіть свою , землю, моліться і ви вимолите. вас Господь чує !!!!&quot;
Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром