Як поїхати з дитиною за кордон без згоди другого з батьків

01 Травня 2019, 10:01
967

Незабаром літні канікули. Волиняни вже почали планувати відпочинок із дітьми.

Головне територіальне управління юстиції у Волинській області підготувало інформацію про те, як поїхати з дитиною за кордон без згоди другого з батьків.

Якщо дитина проживає з одним із батьків, який не перешкоджає другому з батьків у спілкуванні з дитиною, – така дитина може виїхати за кордон на строк до 1 місяця.

Що потрібно:

  • надіслати другому з батьків рекомендованого листа про державу прямування, мету та тривалість поїздки;
  • на кордоні пред’явити копію рішення суду або органу опіки і піклування про визначення місця проживання дитини.

Повернутися в Україну з дитиною потрібно у термін до 1 місяця з дати виїзду.

«За умисне порушення терміну перебування передбачена адміністративна відповідальність. Це – штраф у розмірі від 1700 до 3400 гривень та втрата права виїзду з дитиною за кордон без згоди другого з батьків на рік», – попереджає керівник обласної юстиції Антон Кустик.

Якщо дитині заборгували зі сплатою аліментів понад 4 місяці або понад 3 місяці, дитині з інвалідністю або тяжкою хворобою можна виїхати на термін до 1 місяця і більше без дозволу боржника.

Що потрібно:

  • отримати довідку про наявність у другого із батьків заборгованості по сплаті аліментів у державного чи приватного виконавця за місцем виконання рішення про стягнення аліментів;
  • на кордоні пред’явити довідку про наявність у другого з батьків заборгованості та документ, що підтверджує інвалідність або тяжку хворобу дитини;
  • повернутись в Україну з дитиною.

Якщо аліменти сплачуються вчасно, то потрібно:

  • написати рекомендованого листа другому з батьків з проханням надати згоду на виїзд з дитиною за кордон;
  • якщо протягом 10-ти днів після вручення рекомендованого листа згоду не надали – подати до суду заяву щодо надання дозволу на виїзд з дитиною за кордон без згоди другого з батьків;
  • на кордоні пред’явити нотаріально посвідчену згоду другого з батьків на виїзд або копію рішення суду про дозвіл на виїзд дитини.

Повернутись в Україну потрібно з дитиною у термін, передбачений згодою чи рішенням суду.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39