Пільговий період розмитнення «євроблях» в Україні хочуть продовжити

06 Травня 2019, 11:00
Пільговий період розмитнення «євроблях» в Україні хочуть продовжити 789
Пільговий період розмитнення «євроблях» в Україні хочуть продовжити

Період розмитнення «євроблях» можуть продовжити ще на півроку.

Відповідний законопроект міститься на сайті Верховної Ради. 

Йдеться про відтермінування введення в дію штрафів за використання авто на іноземній реєстрації громадянами України.

Ситуація, коли розмитнення вживаного автомобіля становить 250-650% від його вартості, створилася після прийняття Верховною Радою Закону 2612-VIII (від 08.11.2018), який, власне, і дозволив легалізацію авто на європейській реєстрації.

Він був прийнятий для того, аби всі охочі могли розмитнити авто. Гроші, отримані від такого розмитнення, пішли в пенсійний фонд і були виплачені пенсіонерам як надбавка (перед президентськими виборами).

Перші три місяці дії закону були пільговими (знижка на акциз становила 50%). Це робило розмитнення дешевшим приблизно на 20%, адже, крім акцизу, охочі розмитнити змушені були платити ПДВ та мито. За цей пільговий період розмитнили 218 тисяч легкових авто, 140 тисячі з них – колишні «євробляхи».

Після закінчення пільгового періоду розмитнення «євроблях» майже припинилось. Нагадаємо, що на момент прийняття Закону 2612-VIII лише за офіційними даними в Україні перебувало більше 600 тисяч авто з європейською реєстрацією. За неофіційними даними, їх кількість значно більша. Отже, наразі в Україні є щонайменше півмільйона автомобілів з іноземною реєстрацією (при загальній кількості зареєстрованих легкових автомобілів близько 6,5 млн.).

З 24 травня 2019 року за керування автомобілем з іноземною реєстрацією передбачені драконівські штрафи (до 170 тис грн.) Суть нового законопроекту №10263 – відтермінувати введення в дію таких штрафів, адже нерозмитнених автомобілів залишилося надто багато і спроби правоохоронців застосувати норми закону можуть призвести до небажаних наслідків.

Спільнота власників «євроблях» вважає, що розмитнення авто має бути доступним. У крайньому разі, вартість розмитнення не повинна бути більше, ніж коштує сам автомобіль. Для цього спільнота пропонує вивести з формули розрахунку акцизу коефіцієнт віку авто. Акція на підтримку такої ініціативи відбудеться в Києві 15 травня.

Читайте також: «Євробляхарі» збираються вийти на акцію протесту

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром