Любешів: вшанували пам’ять загиблих у Другій світовій війні

08 Травня 2019, 15:50
День пам’яті та примирення 3376
День пам’яті та примирення

Панахида за загиблими та покладання квітів з нагоди вшанування Дня пам’яті та примирення відбулись 8 травня біля обеліску Скорботної матері та Братської могили у селищі Любешів.

Участь у поминальних заходах взяли голова райдержадміністрації Сергій Фесик, голова районної ради Петро Нагорний, селищний голова Олег Кух, представники районних організацій, установ та просто небайдужі жителі селища, – повідомляють у відділі внутрішньої політики, організаційної роботи та інформаційних технологій апарату районної державної адміністрації.

8 травня – День пам’яті та примирення, дата, установлена Указом Президента України від 24 березня 2015 року №169 з метою гідного вшанування подвигу українського народу, його значного внеску в перемогу антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні, висловлення поваги усім борцям проти нацизму, увічнення пам’яті про загиблих воїнів, жертв війни, воєнних злочинів, депортацій та злочинів проти людства, консолідації суспільства навколо ідеї захисту Батьківщини.

Тож чимало люду зібралось сьогодні біля обеліску Скорботної матері. Ведучі  урочистого мітингу проникними, хвилюючими словами доносили до присутніх священну пам’ять про героїв, що полягли на фронтах  світової війни. Ми у вічному боргу перед тими хто віддав своє життя в боротьбі за Перемогу, за обірвану війною юність, за зразки мужності, силу духу, самопожертву, яку вони виявили в боях за рідну землю…

Як данина пам’яті про жертовний внесок у мирне майбутнє нашої держави, відбулося урочисте покладання квітів до пам’ятних знаків, пов’язаних із подіями Другої світової війни та новітньої історії України: обеліску Скорботної матері, до плит загиблих воїнів-афганців, пам’ятних знаків загиблим в зоні АТО жителям району та Героям Небесної Сотні, воякам ОУН і УПА. Присутні вшанували пам’ять загиблих воїнів хвилиною мовчання.

Зі словами подяки до ветеранів Другої світової війни та із закликом до всіх присутніх пам’ятати про подвиг героїв минулої страшної війни звернувся голова районної державної адміністрації Сергій Фесик.

«Україна зазнала непоправних втрат внаслідок тієї війни. На жаль, ціною перемоги стали надзвичайні втрати українців і громадян України інших національностей – 8–10 мільйонів осіб. Тож у День пам’яті та примирення та День перемоги ми схиляємо голови перед світлою пам’яттю тих, хто загинув у боях, у концтаборах, хто помер від голоду та ран. Віддаймо шану тим,  хто пройшов пекло війни. І не забуваймо про подвиги й українського солдата, який нині боронить державу на сході. Глибока повага та вдячність кожному, хто боровся  та продовжує боротися за вільну та соборну Україну, захисникам нашої держави усіх часів і поколінь. Саме їм ми зобов’язані мирним небом над головою.  Завдяки їм ми сьогодні усвідомлюємо велику ціну перемоги», – сказав посадовець.

Опісля благочинний Любешівського округу УПЦ прот. Анатолій Шкара у співслужінні з настоятелем храму Св. Олександра Невського у селищі Любешів прот. Георгієм Поліщуком відслужили панахиду за загиблими воїнами у ІІ Світовій війні.

Продовження мітингу відбулось біля Братської могили. Першими право покинути площу надали ветеранам Другої світової війни. Відтак, у рамках урочистої ходи її учасники пройшли середмістям та поклали квіти до пам’ятних знаків на польському кладовищі та біля пам’ятника на місці захоронення євреїв.

Затим біля Братської могили благочинний Любешівського округу ПЦУ прот. Юрій Устимчук звершив молебень за загиблими Героями. На завершення, слова вдячності до присутніх ветеранів висловив селищний голова Олег Кух.














Світлини Любешівської районної газети «Нове життя».

Читайте такожЛюбешівчанам нагадують про відповідальність за використання «совєцької» символіки

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024