Фемінітиви в законі, «индик» та інші норми нового правопису

23 Травня 2019, 11:02
Фото ілюстративне 877
Фото ілюстративне

Після тривалих обговорень Кабмін ухвалив нову редакцію українського правопису, у якому офіційно затвердив фемінітиви та слова, які починаються на «и».

Відповідну постанову ухвалили в середу, 22 травня, на засіданні уряду, – повідомляє «Укрінформ». Крім того, уряд визнав таким, що втратив чинність, пункт 1 постанови Кабінету міністрів України від 8 червня 1992 року № 309 «Питання українського правопису».

«З метою забезпечення конституційних положень про державний статус української мови та уніфікації вживання правописних норм Кабінет міністрів постановляє погодитися з пропозицією Міністерства освіти та науки та Національної академії наук України щодо схвалення Українського правопису в новій редакції, розробленій Українською національною комісією з питань правопису», – йдеться в документі.

Як зазначили в пояснювальній записці до документа, нова редакція правопису розроблена на фундаменті української правописної традиції з урахуванням новітніх мовних явищ, що набули поширення в різних сферах суспільного, наукового й культурного життя.

Серед змін зафіксовані суфікси, які утворюють фемінітиви в українській мові. Останньої редакції правопису поки що немає на сайті, але, як зазначають учасниці розроблення проекту, саме такий варіант із фемінітивами затвердили на комісії.

Це слова, які позначають жінок за професіями. Тепер це літературна норма, коли можна писати: авторка, літераторка, лікарка тощо. 

Окрім того, новою редакцією правопису пропонують можливість вживання «и» паралельно з «і» на початку деяких слів перед приголосними «н» і «р». Йдеться про слова «индик» та «икати» і похідних від них, а також про іменники «ирій» («вирій») та «ирод». Крім цього, передбачено, що на «и» починається вигук «ич», а також деякі слова, запозичені з тюркських та інших мов ( «ийбен», «ир», «ич-оба»).

Сучасного вигляду український правопис набув у 1933 році, коли так званий харківський правопис 1928 року скасували як «націоналістичний». 

У 1946 році вийшла перша редакція правопису, в 1959 році – друга, яка наближає українські орфографічні та пунктуаційні норми з «Правилами орфографії і пунктуації російської мови» від 1956 року.

У 1990 році була опублікована третя редакція українського правопису, що діє й досі. Вона унормувала відхід від ряду основних ідей другої редакції. Зокрема, в алфавіт повернулася буква «ґ», кличній формі повернули права відмінка. В наші дні деякі українські видавництва та ЗМІ використовують харківський правопис.

Новий правопис обговорювали протягом 2018 року. Потім його розглядали в Національній академії наук України.

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024