Поліція назвала штрафи за наркотичні рослини

24 Травня 2019, 17:47
Штрафи за наркотичні рослини 2283
Штрафи за наркотичні рослини

На теренах нашої держави тривають оперативно-профілактичні заходи під назвою «Мак».

Розпочалися вони 20 травня й триватимуть до 26 вересня.

Кожному з нас відомо про заборону незаконного посіву й вирощування нарковмісних рослин (маку, конопель), а також про відповідальність за вчинення вказаних діянь. Однак, незважаючи на встановлену на законодавчому рівні заборону, громадяни ігнорують вимоги законодавства України та продовжують вирощувати ці рослин на власних присадибних ділянках.

Поліція застерігає: за незаконний посів або вирощування нарковмісних рослин передбачена як адміністративна, так і кримінальна відповідальність. Відповідно до статті 1062 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП) за незаконний посів або незаконне вирощування опійного маку в кількості до ста рослин чи конопель у кількості до десяти рослин, тягнуть за собою накладення штрафу від 18 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно вирощуваних нарковмісних рослин.

Відповідно до статті 310 Кримінального Кодексу України незаконний посів або незаконне вирощування опійного маку в кількості від 100 до 500 рослин чи конопель у кількості від 10 до 50 рослин карається штрафом від 100 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Частиною другою цієї ж статті передбачена кримінальна відповідальність за незаконний посів або незаконне вирощування опійного маку чи конопель особою, яка була засуджена за цією статтею чи яка раніше вчинила один із злочинів, передбачених статтями 307 (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів), 309 (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту), 311 (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання прекурсорів), 317 (організація або утримання місць для незаконного вживання, виробництва чи виготовлення наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів) Кримінального Кодексу України, або вчинені за попередньою змовою групою осіб з метою збуту, а також незаконний посів або незаконне вирощування снотворного маку в кількості п’ятисот і більше рослин чи конопель у кількості п’ятдесят і більше рослин, що карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин, або їх аналогів без мети збуту, а також їх збут є кримінально караними діяннями .

Крім цього, поліція нагадує, що у разі виявлення землекористувачами або землевласниками на земельних ділянках дикорослих конопель чи опійного маку, вживати заходи щодо їх знищення.

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024
17.03.2024