Дівчина з Любешівської громади приміряла роль королеви Польщі

27 Травня 2019, 17:00
Ірина Матюк 2991
Ірина Матюк

Про кілька жіночих доль, що стояли за володарями могутніх країн Середньовіччя, розповіли учасниці шостого фестивалю-конкурсу «Волинська княжна-2019».

За умовами конкурсу, кожна дівчина повинна була перевтілитись в якусь історичну постать і розповісти її історію життя, – пише Перший.

Ірина Матюк із Любешівської ОТГ перевтілилася у польську королеву Ядвігу Анжуйську.

1

Королева Польщі Ядвіга Анжуйська (1374-1399) відома більшості зі шкільної програми. Її шлюб із литовським князем Ягайлом став основою Кревської унії – приєднання литовських і руських земель до Польщі.

«У той час в Польщі заборонялося, щоб жінки сходили на престол, і Ядвіга була коронована королем. Це мало показати, що вона є повноцінним монархом, а не дружиною короля. Ця жінка – єдиний король Польщі жіночого роду», – розповіла Ірина Матюк про свою героїню.

Попри статус «короля» Ядвіга насправді була маленькою дівчинкою. Коли виходила заміж за Ягайла, їй було… лише 12. Наречений – вдвічі старший, не розмовляв жодною із відомих Ядвізі мов та вже встиг нажити репутацію гуляки. Юна дівчинка, яка любила пишне вбрання і розваги, з’явилася на власному вінчанні у чорній сукні без жодної прикраси.

Шлюб Ядвіги та Ягайла змінив історію Європи, заснував нову династію Ягеллонів, яка правила в Європі майже два століття. Та в жіночу долю Ядвіги не приніс ні кохання, ні щастя, ні радості материнства…

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39