Особливості вступної кампанії – 2019

28 Травня 2019, 18:20
Вступна кампанія 2281
Вступна кампанія

Вступна кампанія до вишів цьогоріч в Україні стартує 1 липня.

Подавати документи до університетів та інститутів можна буде до 22 липня включно – повідомляє Новий час.

Цього року термін подачі документів скоротили на кілька днів, але дали можливість пройти творчі конкурси відразу в декількох вузах. Крім того, розширено список найпопулярніших спеціальностей, де заздалегідь відомий мінімальний конкурсний бал. А майбутні медики та педагоги отримали право пільгового вступу за відпрацювання в селах. 

Видання зібрало все, що важливо знати абітурієнтам про терміни та головні нововведення кампанії-2019.

Коли і як подавати документи?

З 1 липня розпочнеться реєстрація електронних кабінетів, за допомогою яких абітурієнти зможуть подати необхідні документи до обраних вузів. При цьому безпосередньо подання заяв - як в електронній формі, так і паперових документів - буде відкрито з 10 липня.

Ті, хто вступають на основі сертифікатів ЗНО та творчих конкурсів, можуть подавати документи до 18:00 22 липня. Більш стислі терміни для абітурієнтів, які вступають за співбесідою та вступними іспитами - подати документи необхідно до 18:00 16 липня.

Відео-інструкція щодо роботи з особистим кабінетом вступника:

Однак подавати документи не через онлайн-систему можна лише в окремих випадках, серед яких:

вступ на повторне безкоштовне отримання освіти за бюджетні кошти;

вступ за правом першочергового зарахування, за співбесідою, за результатами вступних іспитів з конкурсних предметів, за низкою пільгових квот або квотою для іноземців;

наявність розбіжностей у даних в єдиній базі та в документі про середню освіту або сертифікаті ЗНО (прізвище, ім'я, по батькові, дата народження, стать, громадянство тощо);

надання іноземного документа про освіту, а також надання заяви іноземцями та особами без громадянства, які постійно проживають в Україні;

надання шкільного атестата старого зразка;

неможливість зареєструвати електронний кабінет або подати заяву в електронній формі з інших причин, що підтверджено довідкою приймальної комісії вузу.

Повний перелік причин, які дозволяють принести паперові документи до приймальної комісії, можна подивитися на сайті МОН. У такому випадку із собою необхідно мати оригінали та копії:

документа, що посвідчує особу;

військово-облікового документа – для військовозобов'язаних (крім винятків, передбачених законодавством);

документа про отримання середньої освіти та додатку до нього;

сертифікатів зовнішнього незалежного оцінювання;

чотири кольорові фотографії розміром 3×4 см.

Іспити, співбесіди, конкурси: важливі дати вступної кампанії

Творчі конкурси нинішнього року розвели в часі. Їх проведуть у кілька сесій з 1 по 10 липня, щоб абітурієнти змогли претендувати на вступ у кілька навчальних закладів.

Графік конкурсів у кожному з вузів можна подивитися тут.

З 11 до 22 липня можуть бути проведені додаткові сесії творчих конкурсів для тих, хто вступає на контракт.

Вступні іспити (для тих, хто з певних причин не подає сертіфкати ЗНО) відбудуться з 17 по 22 липня включно.

Ті ж, хто має право вступати за співбесідою, повинні пройти їх з 17 по 19 липня включно.

Як дізнатися, які сертифікати ЗНО потрібні для вступу?

Перелік конкурсних предметів, творчих заліків та творчих конкурсів, необхідних для вступу до конкретного навчального закладу, можна знайти в правилах прийому цього вузу.

При цьому першим обов'язковим конкурсним предметом для всіх спеціальностей, за якими передбачено державне замовлення, є українська мова та література.

Уточнити другий і третій конкурсні предмети при вступі на бюджетні місця можна тут.

Чи приймають сертифікати ЗНО минулих років?

Так. З іноземних мов (англійська, французька, німецька, іспанська) дійсні сертифікати останніх двох років (2018-2019), з усіх інших предметів - останніх трьох років (2017,2018, 2019 роки).

Скільки спеціальностей можна обирати і скільки заяв подавати?

Абітурієнти можуть подати сім заяв, але не більше ніж на чотири різні спеціальності. Однак ці обмеження стосуються лише заявок на бюджетні місця. Кількість заяв на контрактні місця і вузів, куди їх можна подавати, не обмежена.

Де дізнатися прохідний бал на обрану спеціальність?

Щороку вузи визначають прохідний бал вже за результатами конкурсу, тому він буде відомий лише наприкінці вступної кампанії.

Однак Міносвіти радить абітурієнтам орієнтуватися на прохідні бали минулих років, які можна подивитися тут.

Важливе нововведення нинішнього року  – міністерство розширило перелік найпопулярніших спеціальностей, щодо яких заздалегідь встановлено мінімальний прохідний поріг:

не нижче 150 балів з другого і третього предметів на спеціальності 221 (Стоматологія), 222 (Медицина) і 228 (Педіатрія);

загальний конкурсний бал абітурієнта не нижче 130 - на спеціальності 08 (Право),28 (Публічне управління), 29 (Міжнародні відносини) і для вступників до магістратури за спеціальністю 226 (Фармація, промислова фармація).

Конкурсний бал - це комплексна оцінка досягнень абітурієнта, яка розраховується з урахуванням середнього бала його атестата, результатів ЗНО та інших факторів. Кожен вуз встановлює свої коефіцієнти для розрахунку цього балу, але загальну його формулу можна знайти тут.

Що важливо знати про творчі конкурси в 2019 році?

У Міносвіти нагадують, що результати ЗНО не впливають на допуск до творчого конкурсу. Для реєстрації та участі в таких конкурсах від абітурієнта не мають права вимагати сертифікати ЗНО - лише документ, що засвідчує особу, та екзаменаційний лист з фотографією.

Остаточний перелік документів і особливості проведення конкурсу встановлює кожен із вузів. Всі вони мають пройти в період з 1 по 10 липня (до 12 липня - для спеціальності Музичне мистецтво).

У 2019 році творчий конкурс як третій конкурсний предмет встановлено для таких спеціальностей:

017 Фізична культура і спорт

021 Аудіовізуальне мистецтво і виробництво

022 Дизайн (спеціалізації Графічний дизайн, Дизайн одягу (взуття), Дизайн середовища, Промисловий дизайн)

023 Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація

024 Хореографія

025 Музичне мистецтво

026 Сценічне мистецтво

191 Архітектура та містобудування

251 Державна безпека

252 Безпека державного кордону

253 Військове управління

254 Забезпечення військ

255 Озброєння і військова техніка

256 Національна безпека (за окремими сферами забезпечення і видами діяльності)

261 Пожежна безпека

262 Правоохоронна діяльність

Які нові пільги з'явилися в 2019 році?

У нинішньому році вперше набуває чинності право пріоритетного вступу майбутніх медиків і педагогів, які після закінчення вузу готові відпрацювати не менше трьох років у селі або селищі міського типу.

Йдеться про тих, хто вступає на спеціальності 01 (Освіта / Педагогіка) і 22 (Охороназдоров'я) і претендує на бюджетні місця. Щоб отримати право на позачергове зарахування до вищого навчального закладу, вони повинні:

пройти локальний конкурс - інформацію про них можна знайти на сайтах ОДА або звернувшись до підрозділів облдержадміністрацій, які відповідають за освіту і медицину;

підписати договір з місцевою владою про відпрацювання після закінчення вузу;

подати документи до приймальної комісії вищого навчального закладу (у паперовій формі) і додати до заяви укладений договір.

Хто може претендувати на додаткові бали при вступі?

Правила вступу в 2019 році передбачають додаткові коефіцієнти, на які множиться загальний конкурсний бал абітурієнта. Йдеться про такі випадки:

випускники із сіл - абітурієнти, зареєстровані в селах, які в рік вступу здобули повну загальну середню освіту в навчальному закладі, що знаходиться на території села;

абітурієнти, які обрали не київській навчальний заклад - більший коефіцієнт для закладів Донецької, Житомирської, Кіровоградської, Луганської, Миколаївської, Рівненської, Сумської, Херсонської, Хмельницької, Чернігівської, Черкаської областей; менший - для всіх інших;

абітурієнти, що вступають на пріоритетні для держави спеціальності.

Для кого ще передбачені пільги?

У законодавстві прописано чимало випадків пільгового вступу, пріоритету при зарахуванні або перерозподілі бюджетних місць, а також особливих правил вступу для окремих груп абітурієнтів. Основні з них зібрані тут.

Більшість із них стосуються таких категорій:

вступники, які мають інвалідність;

діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування;

учасники бойових дій та ветерани, а також їхні діти;

діти загиблих або зниклих без вести учасників АТО / ООС, Революції гідності, військовослужбовців;

«чорнобильці»;

сім'ї переселенців з анексованого Криму або з окупованих територій Донбасу.

Коли і де будуть оприлюднені списки зарахованих?

Списки рекомендованих до зарахування на бюджет оприлюднять до 26 липня. Їх можна буде знайти на інформаційних стендах приймальних комісій, на сайтах вузів, а також в особистому електронному кабінеті вступника і на цьому сайті.

Принести оригінали документів до обраного вишу абітурієнти повинні до 31 липня.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024