Любешівці на гемодіаліз бездоріжжям їдуть у сусідні райони

13 Червня 2019, 18:35
Гемодіаліз 2888
Гемодіаліз

Держава не може допомогти всім хворим на гостру хворобу нирок.

Це визнали у Міністерстві охорони здоров’я України. Наразі близько 3,5 тисяч хворих лікуються методом гемодіалізу (очищення крові при гострій і хронічній нирковій недостатності), і це лише 15– 20% від усіх пацієнтів, які потребують такого лікування. Щороку їхня кількість зростає на 5 тисяч осіб.

Через ниркову недостатність хворі змушені тричі на тиждень отримувати послуги з гемодіалізу. Лише це може допомогти їм вижити. При цьому, частині з них доводиться щоразу долати довгий шлях до найближчого гемодіалізного відділення. 

Хворі на ниркову недостатність у Любешівському районі у відчаї, адже їм доводиться доїжджати до Каменя-Каширського чи Маневич, аби отримати необхідну процедуру.

З цією проблемою жителі селища звернулися до народного депутата Ірини Констанкевич.

«Нещодавно подібне відділення відкрили у Маневицькій лікарні, й туди їздять любешівці. Але від автостанції до медзакладу – 1,5 км. І хворим із Любешівщини, частина з яких мають інвалідність І групи, подолати таку відстань доволі важко. А робити це потрібно по декілька разів на тиждень», – розповідає Ірина Констанкевич.

Нардеп зробила відповідне звернення до голови Любешівської районної адміністрації з проханням облаштувати кабінет гемодіалізу для хворих на ниркову недостатність любешівців.

На жаль, статистика свідчить, що без вчасного гемодіалізу людина помре протягом кількох тижнів чи навіть днів. При цьому лише один з чотирьох українських пацієнтів із хронічною хворобою нирок V стадії, котрим потрібен гемодіаліз, його отримує.

 

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024