За нелегальну торгівлю в колишній Польщі любешівчан могли запроторити до в’язниці

04 Липня 2019, 17:42
Мешканці Великої Глуші (кінець 30-тих років ХХ століття) 1407 Джерело: Facebook
Мешканці Великої Глуші (кінець 30-тих років ХХ століття)

Краєзнавець досліджує життя Любешівщини та її мешканців у різні історичні періоди.

Черговий краєзнавчий допис з історії Любешівського району опублікував у соцмережі Микола Андрусик – про приватне підприємництво та податкову інспекцію на Поліссі за Польщі.

Для осіб, які хотіли займатися приватним бізнесом, пише краєзнавець, надавалися відповідні сертифікати, які дозволяли працювати в обраному ремеслі чи торгівлі. Видавали їх на один-три роки, але з умовою, що отримувач мав польське громадянство, диплом про екзамен з обраного ремесла,
документ про оплату промислової картки або торгового сертифікату.

Отримання промислової картки було пов'язане з тривалим бюрократичним зволіканням, вимагало фінансових витрат і займало багато часу. Через це багато ремісників і купців торгували нелегально. Держава боролася з нелегалами через штрафи та закриття підприємств.

«У 1937 році житель села Велика Глуша Genia Fuks був оштрафований на 50 злотих або 3 дні  в'язниці за відсутності плати за незаконне відкриття крамниці», – наводить приклад Микола Андрусик.
 

Усі підприємства в малих містах були малими, зазначає автор допису,  з невеликою кількістю найнятих працівників (від 2 до 10). Такі підприємства (за кількістю працівників) належали до 6-8 категорій. Для отримання промислової картки 6-ї категорії майстер повинен був заплатити 40 злотих, торговець – 20 злотих.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром