Як попередити зараження інфекціями через воду – поради експертів

13 Липня 2019, 11:40
Питна вода 1349 Джерело: Facebook
Питна вода

Літо – найбільш сприятливий час для виникнення та розповсюдження інфекцій, шлях передачі яких – вода.

Саме в цей час діють фактори, що сприяють зараженню: дощовий період року (сприяє забрудненню джерел водопостачання), поява в раціоні свіжих овочів, фруктів, збільшення кількості мух, масове спілкування населення, виїзд на відпочинок за межі постійного місця проживання, купання у відкритих водоймах.

Як запобігти інфекційним захворюванням, які передаються при вживанні не доброякісної питної води, радять експерти Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області.

Факторами передачі збудників служать насамперед забруднена вода, інфіковані харчові продукти, брудні руки і предмти побуту; механічними переносниками, що забруднюють харчові продукти, є мухи.

Інфекції, які передаються водним шляхом, викликаються різними видами збудниками: вірусами, бактеріями, простішими, гельмінтами. Збудники проникають через рот і активно розмножуються в шлунково-кишковому тракті. Виділяючись з кишківника хворого, збудники потрапляють у зовнішнє середовище: ґрунт, воду, їжу, на предмети домашнього ужитку.

У теплу пору створюються сприятливі умови і для збереження збудників кишкових інфекцій у зовнішньому середовищі, і для їх розмноження в продуктах харчування. Все це робить воду і їжу небезпечними в епідеміологічному відношенні.

Джерела інфекції при гострих кишкових захворюваннях: хвора людина (особливо небезпечні для оточуючих хворі, що переносять захворювання в легкій, «стертій» формі, бактеріо- та вірусоносії (людина, яка виділяє збудників, але сама не хворіє).

Якими інфекціями (інвазіями) можна заразитись при вживанні недоброякісної води?

Лямбліоз

Лямблії – це найпростіші мікроорганізми, яких навколо нас досить багато. У місцях, де в воду потрапляють фекалії і стічні води, їх ще більше. Чіпляються вони до нас, якщо випити зараженої води або ковтнути її під час купання. Відразу після запливу нічого не відбувається, перші ознаки з’являються через 1-2 тижні.

Симптоми типові для всіх кишкових інфекцій: діарея, нудота, біль в животі. Небезпека – сильне зневоднення організму. Лікується антибіотиками і дієтою.

Криптоспоридіоз

Ще одне паразитарне захворювання з привітом від тварин і схожими симптомами: діареєю, болем у животі, лихоманкою. Виявляється через 2-10 днів після інфікування. Якщо імунітет не пригнічений ВІЛ-інфекцією або іншими хронічними захворюваннями, все пройде саме.

Ротавіруси

Хто одного разу хворів ротавирусом (він же кишковий грип), той ненавидить швидкі дієти. Діарея, блювота, висока температура і повна відсутність сил – ознаки інфекції, яку можна підхопити у воді. Від вірусу є щеплення, але немає специфічного лікування, значить, можна тільки терпіти і пом’якшувати симптоми.

Гепатити

Гепатити А і Е – це вірусні інфекції, які передаються через питну воду. В основному, звичайно, від них страждають жителі жарких країн, а й у нас на них хворіють.

Холера

Це особливо небезпечна інфекція і одна з глобальних світових проблем. Здається, що на холеру хворіють тільки в жарких країнах з низькою культурою санітарії, але насправді збудників холери регулярно знаходять і в інших країнах. Насправді холера в більшості випадків лікується швидко і легко, а її головна небезпека – зневоднення через сильну діарею.

Дизентерія, сальмонельоз, ешеріхиоз

Це різні захворювання з різними збудниками, але зі схожими в цілому симптомами: діареєю, болем у животі, нудотою і підвищенням температури. Невеликі відмінності між ними є, але вони не принципові. Головне, що всі ці хвороби небезпечні тим же, чим небезпечна холера: зневодненням і всіма його важкими наслідками. Лікуються вони теж по одній схемі: відновлення водного балансу, антибіотики і кишкові сорбенти.

Лептоспіроз

Небезпечна бактеріальна інфекція, яка передається від тварин, вражає печінку і нирки. Починається вона з головного болю, високої температури, болі в животі. Інші симптоми – червоні очі і жовтяниця. Закінчитися може дуже сумно. Бактерії потрапляють в кров через ранки і слизові оболонки.

Сверблячка купальщика

Є такі паразити – шистосоми, які живуть в водоплавних птахів. Їх личинки називаються церкарії, і вони не проти причепитися до людини. Правда, паразитувати на нас вони не зможуть і загинуть, але алергічні реакції, свербіж і червоні плями доведеться лікувати у дерматолога.

Інші інфекції

Це не всі хвороби, які передаються через воду. У них важко зустріти черевний тиф або збудника трахоми (це захворювання, що вражає очі). Але в теплих краях вони є в чималих кількостях. Глистові інвазії рідко передаються при купанні, але в брудних водоймах є шанс підчепити і їх.

Щоб попередитти зараження, необхідно дотримуватися елементарних правил:

  • для пиття використовувати тільки кип’ячену воду;
  • не пити воду з випадкових джерел;
  • при заміських прогулянках мати з собою достатній індивідуальний запас питної води;
  • проводити регулярне очищення та знезараження питної води в Ваших криницях;
  • воду для приготування їжі і господарських потреб брати тільки з перевірених джерел;
  • не пити воду з водопроводу, призначеного для технічних цілей;
  • кип’ятити воду, взяту з відкритої водойми для пиття, миття фруктів, ягід чи посуду (хвороботворні мікроорганізми здатні протягом місяця і навіть більш жити і розмножуватися у воді);
  • купатися тільки в спеціально відведених місцях.

Пам’ятайте! Дотримання елементарних правил вбереже ваше здоров’я!

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024