Топове місце для туристів на Любешівщині

31 Липня 2019, 10:15
Національний природний парк «Прип’ять – Стохід» 4827
Національний природний парк «Прип’ять – Стохід»

Для туристів створюють підбірки місць, які варто відвідати.

До вашої уваги – підбірка національних парків України, які варто відвідати для того, аби відчути усю силу та красу природи, пише Рівне1.

1. Національний природний парк «Прип’ять – Стохід»

Розташований на території Любешівського району

Парк багатий не лише на флору і фауну, а й на історико-культурну спадщину. Перші поселення людини з'явились тут 20 тисяч років тому — в епоху пізньої кам'яної доби. Знаходили також поселення епохи мезоліту, мідно-кам'яної доби, бронзи, заліза. Через цю територію в давні часи проходив водний торговий шлях «Із варяг у греки».

Найвизначнішими історико-культурними спорудами, які збереглися до нашого часу на території парку є ворота садиби-замку (XVIII ст.), що були побудовані в стилі бароко; колегія піярів, у якій навчалися багато видатних людей, серед яких найвиразнішою постаттю є польський національний герой Тадеуш Костюшко; а також кляштор і костел капуцинів. Є велика кількість храмів, переважно православних. В одному з них було видіння Божої Матері.

2. Дермансько-Острозький національний природний парк

Знаходиться на території Рівенщини

Парк розташований у найвужчій, східній, частині Малого Полісся — Острозькій долині. Охоплює територію заплави річки Збитинка, що протікає між мальовничими пагорбами Мізоцького кряжу та Кременецькими горами.

Тут вузька смуга поліських ландшафтів дна річкової долини оточена краєвидами, характерними для лісостепової зони в межах двох височин — Волинської та Подільської.

Тут зростає 49 видів рослин і трапляється 52 види тварин, занесених до Червоної книги України.

3. Гетьманський національний природний парк

Створений на території Сумської області

Парк створено з метою збереження, відтворення і раціонального використання типових та унікальних природних комплексів Лівобережного лісостепу, зокрема заплави річки Ворскли, що мають важливе природоохоронне, наукове, історико-культурне, естетичне, рекреаційне та оздоровче значення.

4. Національний природний парк «Сколівські Бескиди»

Розташований на Львівщині

Розташований у південній частині Львівської області, в межах Сколівського і Турківського та Дрогобицького районів. Парк охоплює частини басейнів річок Стрий та Опір.

Тут на річці Великій Річці розташований водоспад Гуркало, а на річці Кам'янці — Кам'янецький водоспад.

Водоспад Гуркало

Крім того, на території парку розташований державний історико-культурний заповідник «Тустань» та Східницьке родовище мінеральних вод.

5. Національний природний парк «Гуцульщина»

Розташований у Косівському районі

Територія парку помережена численними річками та гірськими потоками. Найбільші з них — Лючка, Пістинька, Рибниця, Черемош. Також є багато малих річок і гірський потічків, наприклад потік Пичний. Всі вони є правими притоками річки Прут.

Озер на території парку небагато - всього лише шість. Кожне з них є досить неповторним. Найпоширенішим типом озерних котловин є котловини обвально-зсувного типу. До цього типу належать чотири з шести наявних озер в районі.

6. Національний природній парк «Олешківські піски»

Розташований на Херсонщині

Парк розташований на території Херсонської області, в Каховському, Олешківському і Голопристанському районах.

Олешківські піски являють собою один з найдивовижніших ландшафтів України. В парку є досить багато особливостей, що відрізняють його від тих територій, які на перший погляд здаються схожими. Незважаючи на те, що Олешківські піски називають пустелею.

Влітку пісок нагрівається до 70 градусів, і гарячі вертикальні потоки, що йдуть від пісків, розганяють дощові хмари, через те опади тут трапляються рідко. Часто виникають піщані бурі, під час яких не видно ні неба, ні сонця. 

7. Національний природний парк «Синевир»

Знаходиться у Закарпатській області

Парк знаходиться в Українських Карпатах, у межах Міжгірського району та частини Хустського району. 

Тут можна побачити такі природні об'єкти як: озеро Синевир, болото Глуханя та Замшатка, пам'ятки природи Озірце і Кам'янецький водоспад, а також лісовий заказник «Кам'янка». Є й інші цікаві об'єкти: мінеральні джерела, пам'ятки дерев'яної архітектури, Музей лісу і сплаву, Музей архітектури і побуту «Старе село», багато дерев'яних церков.

Не менш привабливим є Дике озеро, що знаходиться на схилі гори Гропа. Глибина озера сягає 8 метрів. Вода тут чиста, прозора. У ній живе гольян. Це невеличкі рибки, які снують зграйки біля берега в пошуках їжі.

8. Національний природний парк Нижньодністровський

Розташований в Одеській області

Розташований у межах Білгород-Дністровського, Біляївського та Овідіопольського районів Одеської області.

До складу території входять «Дністровські плавні», «Лиманський» та Карагольська затока. Одна з найбільших цінностей Парку — водні угіддя. Парк розташований в межах водно-болотних угідь міжнародного значення: «Північна частина Дністровського лиману» та «Межиріччя Дністра-Турунчука», які є Рамсарськими угіддями.

Унікальні за своїм статусом території річок Дністер і Турунчук, озерно-плавневі системі в межах Парку, тому особливу увагу науковці приділяють вивченню впливу гідрологічного режиму на екосистеми, рослинний і тваринний світ.

9. Національний природний парк Шацький

Розташований на Волині

Парк було створено на базі заказників: Озеро Кримне, Озеро Пісочне, Озеро Пулемецьке, Озеро Світязь. А також зоологічної пам'ятки природи Озеро Климівське, гідрологічних пам'яток природи Болото Луки, Болото Мелеване, Болото Піддовге-Підкругле.

Відвідувачі можуть ознайомитися з природою парку, відвідавши еколого-пізнавальні маршрути Лісова пісня, протяжністю 5,6 км, що пролягає сосновими лісами між озерами Пісочне, Перемут і Світязянка, протяжністю 5,2 км, що проходить поблизу о. Світязь.

10. Карпатський національний природній парк

Розташований в Івано-Франківській області

Створений для збереження унікальних лісових екосистем Центральної Європи.

Парк розташований у найбільш високому секторі Чорногірського і Ґорґанського масивів. Основна частина його території охоплює верхів'ї річки Пруту і її приток, решта — в басейні Чорного Черемошу.

Особливий дар природи національного природного парку — це джерела з мінеральною водою.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39