Через бобрів на Любешівщині підтоплює села

07 Серпня 2019, 12:12
Бобри 2456
Бобри

У Любешівському районі бобри руйнують дамби.

Бобри проривають ходи в земляних насипах, чим провокують підтоплення сіл поблизу річки, – йдеться у сюжеті «UA:Волинь».

Найближча дорога від Любешова до сіл Заріка і Судче проходить через підвісний міст і дамбу. Місцевий житель Вадим Круковець майже щодня тут їздить мопедом. Каже: за місяць бобри переривають чи не всю дамбу.

Майже повністю зруйновану дамбу між Любешовом і селом Заріка відновили 2013-го року. Тоді більше кілометра дороги підняли в середньому на метр і збудували 4 мости. На дамбу витратили близько семисот тисяч гривень. Нині, вона майже вся розрита бобрами.

«Кожного року ми на дамбу вкладаємо від 2-10 тис мішків. Залежно від того, який рік, чи багато води. В сусідньому селі не побачили, стався промив дамби близько 20 м.. Щороку витрачаємо тисяч 5, щоб боротися з діяльністю бобрів, розбирати загати, розгачувати дамби», – каже начальник Любешівської експлуатаційної дільниці Віктор Крисько.

Майже усі села району поблизу річок Припять і Стохід віддамбовані і захищені від повеней. Така діяльність бобрів загрожує навколишнім населеним пунктам.

«Є дамба , є загроза, що бобер прориє хід, якщо за цим не наглядати, станеться прорив, це вже будуть зовсім інші кошти, ніж ті, коли вчасно виявити, загатити цю нору. В першу чергу затоплюються сільгоспугіддя, господарські будівлі та будівлі загалом», – розповідає начальник відділу Любешівської селищної ради Ігор Комар-Стаховський.

Територія Любешівського району входить до Національного природного парку «Припять-СтОхід». Усі представники фауни тут під захистом держави. Тому регулювати популяцію бобрів неможливо – заборонено законом, каже директор парку Олександр Сащук.

«Вони мусять себе рятувати, коли падає рівень води, вони починають прогресувати, щоб зберегти собі воду. Всі населені пункти віддамбовані , річки віддамбовані, бобер шукає собі якийсь прихисток, рятує своє життя. я думаю це нормально», – зазначає директор національного природного парку «Припять-Стохід» Олександр Сащук.

На балансі Любешівської експлуатаційної дільниці більше 150 кмілометрів дамб. Усюди, каже її начальник Віктор Крисько, їх псують бобри. І додає: Державну цільову програму з захисту населених пунктів від шкідливої дії води закрили. Тому фінансування на укріплення бетоном і будівництво капітальних дамб немає. За його словами, поки ці тварини – під захистом держави, вберегти існуючі дамби від руйнувань, а села від підтоплень можливо лише засипаючи виявлені нори.

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39