Обмін полоненими між Україною та РФ: список українців, які повернулися на батьківщину

07 Вересня 2019, 14:51
707

Оприлюднено офіційний список українців, які повернулися на батьківщину у рамках взаємного звільнення Україною та РФ утримуваних осіб.

Список оприлюднила прес-служба президента, пише УНІАН

Так, сьогодні до України прибули політв’язні Роман Сущенко, Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Володимир Балух, Станіслав Клих, Микола Карпюк, Олексій Сизонович, Павло Гриб, Едем Бекіров, Євген Панов, Артур Панов.

Крім того, на батьківщину прибули 24 військовополонені:

Роман Мокряк, командир МБАК «Бердянськ».

Юрій Без’язичний, моторист-електрик.

Андрій Артеменко, старший комендор.

Андрій Ейдер, комендор-сигнальник.

Богдан Головаш, випускник ІВМС.

Денис Гриценко, командир 1-го дивізіону кораблів охорони рейду морського командування.

Василь Сорока, капітан, перебував на борту МБАК «Бердянськ».

Богдан Небилиця, командир МБАК «Нікополь».

Вячеслав Зінченко, комендор-сигнальник.

Сергій Цибізов, комендор-сигнальник.

Сергій Попов, заступник командира дивізіону з електромеханічної частини – начальник електромеханічної служби 1-го дивізіону кораблів охорони рейду морського командування.

Владислав Костишин, випускник ІВМС. Андрій Оприско, моторист-електрик МБАК «Вишгород».

Андрій Драч, капітан, перебував на борту МБАК «Нікополь».

Олег Мельничук, командир рейдового буксира «Яни Капу».

Михайло Власюк, моторист-електрик.

Віктор Беспальченко, комендор.

Володимир Терещенко, комендор.

Євгеній Семидоцький, марсовий.

Володимир Лісовий, командир 31-го дивізіону суден забезпечення.

Андрій Шевченко, головний старшина дивізіону.

Володимир Варімез, старший радіотелеграфіст НК «Сміла» 31-го дивізіону суден забезпечення.

Сергій Чуліба, командир відділення мотористів НКА «Нова Каховка», 31-го дивізіону суден забезпечення.

Юрій Будзило, командир радіотехнічного взводу управління 21-ї окремої р/т роти морського командування.

Як повідомляв УНІАН, Кольченка разом з режисером Сенцовим затримали співробітники російських спецслужб в Криму у травні 2014 року за обвинуваченням в організації терактів на півострові. У серпні 2015 року російський суд засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму. Кольченко отримав 10 років колонії.

У 2016 році українців Карпюка і Клиха засудили до 22,5 і 20 років ув'язнення відповідно. За версією російського слідства, вони були членами організації УНА-УНСО і в 1994-1995 роках воювали в складі бандформувань у Чечні. Павло Гриб зник наприкінці серпня 2017 року.

Пізніше стало відомо, що українця утримують у СІЗО в Краснодарі. Російські слідчі звинувачували його у підготовці теракту на шкільній лінійці в Сочі. 22 березня 2019 року суд в РФ засудив українця до 6 років колонії за звинуваченням у нібито «пособництві тероризму». ФСБ РФ затримала Балуха в окупованому Криму 8 грудня 2016 року.

Він був засуджений до 4 років і 11 місяців за сукупністю двох справ, порушених за нібито зберігання боєприпасів і нібито побиття начальника ІТТ. Кореспондента «Укрінформу» Сущенка було затримано 30 вересня 2016 року у Москві. ФСБ назвала його співробітником української розвідки і звинуватила у шпигунстві. У червні 2018 р. Сущенка засудили до 12 років колонії суворого режиму.

Артура Панова у серпні 2017 року в РФ засудили до 8 років колонії за нібито планування теракт у Ростові-на-Дону. Євгена Панова російські спецслужби затримали у серпні 2016 р. і звинуватили у підготовці диверсій в окупованому Криму. Є.Панова засудили до 8 років колонії суворого режиму. Сизонович у липні 2017 року був засуджений в Росії до 12 років позбавлення волі.

Його обвинувачували у підготовці терактів у Ростовській області, незаконному перетині кордону і незаконному володінні вибухівкою. Російські силовики затримали Бекірова у грудні 2018 року на адмінкордоні з окупованим Кримом. Його обвинувачували у зберіганні, розповсюдженні та транспортуванні тротилу і патронів.

25 листопада 2018 року російські військові та силовики поблизу Керченської протоки захопили в полон 24 українських військовослужбовців, які перебували на буксирі "Яни Капу" і катерах "Бердянськ" і "Нікополь", що здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ.

 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024