У Варшаві показали фільм про Сваловичі

04 Листопада 2019, 09:18
«Пофарбоване пташеня» 3894
«Пофарбоване пташеня»

Тарас Веселина після перегляду кінофільму «Пофарбоване пташеня» на 35 Warszawski festiwal filmowy, що проходив 11-20 жовтня у Варшаві, поділився враженнями.

Кіно особливо близьке для мешканців Любешівського району, бо значну його частину знімали в селі Сваловичі, місцеві жителі були акторами і допомагали в різних процесах створення фільму, ідеться в дописі волинянина у Facebook.

Далі користувач викладає свої думки щодо фільму:

«Пофарбоване пташеня» (чеськ. Nabarvené ptáče) – чесько-словацько – український кінофільм чеського режисера Вацлава Маргула, екранізація роману польсько-американського письменника Єжи Косинського «Розфарбований птах»(скопійовано в Вікіпедії).

Сюжет: прагнучи захистити свою дитину від масового знищення євреїв, батьки відправляють сина до родичів у село десь у Східній Європі. Але тітка хлопчика раптово помирає, й дитина змушена їхати в подорож, і пройти весь шлях через дикий і ворожий світ, у якому працюють лише місцеві правила та забобони. Хлопчик має боротися за виживання, воює з самим собою, бореться за свою душу, за своє майбутнє(скопійовано з Вікіпедії).

Враження від побаченого: кінофільм дивитися морально важко, дуже багато сцен жорстокості, ворожості, насилля, обману та невігластва! Жінка, яка сиділа поруч моментами плакала. Було дуже шкода хлопчика (головного героя фільму) - доброго, чуттєвого спочатку , який терпів жорстокість, насилля та обман, бачив багато смерті і просто змінювався на очах, щоб вижити. Ближче до кінця фільму він вже вміє грабувати, вбивати і розвиває в собі негативні риси характеру, але в ньому залишається добро, мир та надія на краще майбутнє...

Також розповім про хороше: перші 15-20 хвилин фільму розпочинаються з побуту та пейзажів у Сваловичах, коли головний герой живе у своєї тітки і чогось вчиться від неї... У мене були неймовірні відчуття від того, що я перебуваю в великому місті/в іншій країні і дивлюсь на величезному екрані яка чудова природа, побут тієї землі, де народився і де бував у Сваловичах... Це не передати словами!Також у фільмі є моменти добра,любові до Бога, допомоги ближньому, яке вони дуже короткі і швидко розвіюються...

Інформація додаткова: коли завершився фільм можна було задати запитання для режисера і отримати відповіді. Я занотував собі деяку інформацію з відповідей творця кіно:

• 11 років працювали над стрічкою

• 3 роки писали сценарій

• 2 роки добивались прав щоб показувати кіно

• 1.5 роки знімали: епізод за епізодом/сцена за сценою

• Використовується міжслов'янська штучна мова

• Були проблеми з фінансуванням фільму/потрібно було багато грошей, які згодом знайшлися

Ідея фільму: «Опозиція. Нам не вистачає любові тоді, коли ми у поганому стані/наприклад в стані війни і т.д.», – режисер*.

Для чого знятий фільм: «Для того щоб ставити собі запитання про минуле та майбутнє, про розвиток добра та зла. Стрічка дає нам свободу вибору в яку сторону нам рухатися. Кожен може поступати як він того захоче», – режисер.

«Цей кінофільм – це моя любов!» – режисер.

Важливо: так сталося що я поспілкувався з автором стрічки деякий час. Задав свої питання/трошки розповів звідки я і чому прийшов на перегляд. Задав останнє питання «Чи зможуть ті люди, як були акторами і допомагали вам у Сваловичах подивитися фільм?» Відповідь: «Ми працюємо над тим щоб в Україні його показали».Тобто в Україні планується показ, але напевно він буде разовий у Києві на великому екрані. Тому тільки від вашого бажання залежить чи подивитесь ви це кіно!»

Читайте також: Фільм, який знімали на Любешівщині, конкурує у двох міжнародних фестивалях

Коментарі
04 Листопада 2019, 14:49
Не коректно писати, що фільм про Сваловичі. Фільм про хлопчика...
18 Грудня 2019, 16:50
Якби ще хтось хоч приблизно назвав дату коли буде фільм на екранах Києва.
18 Грудня 2019, 16:51
Якбище хтось назвав хоч прблизну дату коли фільм буде транслюватьсь в Києві.
Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024