Яким був любешівський палац у ХІХ столітті

02 Січня 2020, 15:03
Брама садиби Вишневецьких-Чарнецьких 1244
Брама садиби Вишневецьких-Чарнецьких

На малюнках позаминулого століття зображений палац любешівських магнатів.

Хто бував у містечку Любешів, то знає, що однією з найвідоміших архітектурних пам’яток, які збереглись, є барокова брама садиби Вишневецьких-Чарнецьких – пишуть Хроніки Любарта.

Брама датується XVIII століттям. Проте сама садиба до наших часів не збереглася, вона була повністю знищена у 1920-х роках. Удалось розшукати її плани та малюнки, які датуються першою половиною ХІХ ст.

На малюнках можна побачити, яким був палац у Любешеві. Автор малюнків та планів невідомий. Їхні оригінали походять із давнього архіву шляхетського роду Мнішеків. Представники роду були магнатами, державними діячами, меценатами, брали участь в багатьох подіях тогочасного політичного життя.

Любешів у колекції документів архіву Мнішеків представлений шістьма документами. Відомо, що автор складав план та малюнок уже існуючого палацу. Дослідники певний час сумнівались, чи справді це малюнки з Любешева. Проте вони збіглися з описами будівлі, які подавав у своїх дослідженнях автор книги про палаци Роман Афтаназі.

Останні два малюнки автора містять інформацію, яким би міг бути альтернативний вигляд палацу в Любешеві.

Малюнки дослідив та представив у науковій публікації вперше польський історик мистецтва Пьотр Кіборт, саме завдяки його праці вони стали відомі загалу.

 







 

Читайте також: Велика Глуша: палац Красіцьких з'явився на кольоровій світлині

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024