Назвали овоч, споживання якого зміцнює легені
Мова йде про моркву. Вона містить вітаміни А, В, С, К, РР та мікроелементи - мідь, фтор, йод, залізо, магній, калій і фосфор.
Про це повідомляє Gazeta.ua.
Вперше моркву почали вирощувати на території сучасного Афганістану 900 року нашої ери. А до 11 століття поширився на Близький Схід і в Північну Африку. Звідти він відправився в Іспанію, а в 14 столітті активно вирощувався вже в Європі і Китаї.
Морква є дворічним овочем, хоча люди звикли, що це однорічний коренеплід і садять його щорічно, не збираючи насіння.
Приготована морква корисніша ніж свіжа. Вона має жорсткі клітинні стінки, які утримують корисні речовини та ускладнюють їх перетравлення і тому з сирої морквини ми отримуємо лише близько 3% бета-каротину, але якщо її приготувати то засвоюється до 40%.
Морква містить 87% води. Своїм помаранчевим кольором вона зобов'язана ферменту бета-каротин, який потрапляючи в наш організм, переробляється на вітамін, А — вітамін росту та розвитку.
Читайте також: Рекомендації дієтолога: чим краще харчуватися, щоб підвищити імунітет
Каротин покращує роботу легенів.
Сік моркви використовують під час нестачі вітамінів, захворювання нирок, печінки, шлунка, а також при сухості шкіри і дерматиті. Нею лікують дисбактеріоз.
Вчені виявили, що морква є ще й природним антибіотиком, адже в ній містяться фітонциди.
Завдяки наявності фітонцидів, які різко скорочують кількість мікробів в порожнині рота, морквина служить відмінним профілактичним засобом від карієсу.