Любешів: місцеві підприємці вимагають відкрити селищний ринок

14 Травня 2020, 11:40
Підприємці вимагають відкрити селищний ринок 1691 Джерело: lubeshivska.gromada.org.ua
Підприємці вимагають відкрити селищний ринок

Селищний ринок не працюватиме, як мінімум, до 22 травня.

13 травня, біля Любешівської селищної ради зібралися підприємці місцевого ринку з вимогою його відкриття. Про це йдеться на сайті громади.

Селищний голова Олег Кух та секретар селищної ради Володимир Сергійчук, зазначається в повідомленні, зустрілися з ними та обговорили, коли ринок повернеться до звичного режиму роботи.

Зі слів Олега Куха, селищна рада не менше зацікавлена у відкритті ринку,  ніж самі підприємці. Але, як відомо, питання закриття ринків приймалося на державному рівні, а отже має бути і дозвіл на відкриття від вищих органів влади. Проте жодним нормативним документом і досі не прописали рішення щодо відкриття торгівлі промисловою групою товарів, є лише дозвіл на відкриття агропромислових ринків, які пройшли перевірку Держпродспоживслужби. Нормативного акту, який би дозволяв місцевій владі розв'язувати це питання, також нема, так що ситуація неоднозначна.

На початку травня селищний голова ініціював проведення ярмарку сільськогосподарської продукції, проте таку ініціативу не підтримали відповідні районні служби.

Постанова МОЗ припускає, що на ринках може перебувати один відвідувач на 20 квадратних метрів, а в чергах відстань між покупцями –  1,5 метра. Ці вимоги, переконані спеціалісти районного управління ГУ Держпродспоживслужби,   Любешівського районного лабораторного відділення  та працівники поліції, не зможуть бути дотримані на селищному ринку.

Крім того, робота ринків заборонена на державному рівні, а тому відповідальність за «відкриття ринку» та порушення карантинних вимог лягає на плечі його адміністрації як суб’єкта господарювання, зокрема встановлені штрафні санкції – понад 34 тисячі гривень.   

Нині робота селищного ринку зупинена, а щоб не заганяти підприємство в борги, усі працівники перебувають у відпустках власним коштом до 22 травня. Утім, видатки для утримання ринку лишаються. А ще, відповідно до чинного законодавства, селищна рада не має права внести зміни або звільнити комунальне підприємство від сплати земельного податку, тому дирекція ринку зобов’язана сплачувати цей податок.

На завершення розмови Олег Кух пообіцяв, що як тільки буде постанова Уряду, селищний ринок відкриють.

Читайте також: Волинських фермерів закликають активніше «торгувати» на «Відкритому ринку»

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39