Обвалена стіна: хто відповідатиме за руйнування будівлі Любешівського технічного коледжу

19 Травня 2020, 16:29
Обвалена стіна Любешівського технічного коледжу 5069
Обвалена стіна Любешівського технічного коледжу

Керівниця установи, яка безпосередньо мала б нести відповідальність за стан будівлі, замість того, щоб цю відповідальність понести, отримала нову та дуже впливову посаду.

Два роки тому в Любешеві обвалилася стіна технічного коледжу. Слідство у цій історії досі триває: його закривали, потім знову відкривали, але нещодавно ця історія отримала досить цікавий поворот. Про це йдеться в сюжеті 12 каналу «Спецтема: призначення голів РДА на Волині».

Шкоди обвал завдав немалої: вартість аварійно-відновлювальних робіт оцінили в майже 20 мільйонів гривень.  Чи знайшли винного, запитує ведуча сюжету Людмила Яворська,  і з чиєї кишені дістануть ці 20 мільйонів? Кримінальне провадження досі відкрите, тож на перше питання відповіді ще нема, а стосовно другого –  відповідь більш, ніж чітка: гроші дістануть із бюджету. Тобто – із наших кишень.

Але що ж відбулося із коледжем?

«Що саме там спричинило… будуть експерти, нехай визначають. Чи це причина в тому, що там щось робили, я не можу наразі сказати, і покладати відповідальність на когось… Проводились якісь там роботи», –  каже тодішня директорка коледжу Юлія Подерня-Масюк.

«Проводились якісь там роботи…» – керівниця навчального закладу, яка, заступаючи на посаду, власноручно підписувала акт прийому-передачі будівель, навряд чи має право на позицію «хтось там щось робив». Стан будівлі і все, що тут відбувається – мала б бути її безпосередньою відповідальністю. Особливо, якщо «хтось там» бере до рук відбійний молоток і зносить частину несучої стіни…

Спеціально створена комісія із розслідування аварії підтвердила таку версію. Ремонт у технікумі робили без жодних дозволів, ліцензій та проєктів.

Юлію Подерню-Масюк після цього звільнили. Спершу жінка вирішила відсидітись у декреті, аби про історію забули. Потім навіть намагалася через суд поновитися на посаді.

А навесні 2020 року цілком несподівано вона знову з’явилася у медіа-просторі Волині.

Розпорядженням президента України Володимира Зеленського від 28 березня 2020 року Юлію Подерню-Масюк призначили головою Любешівської районної державної адміністрації.

«Я в пресі побачив, що вона претендує, я поцікавився особисто в прокуратурі, чи закрита кримінальна справа. Виявилося, що через формальну неможливість знайти документацію, слідчий закрив справу. Бо він так вважав, що неможливо зрозуміти, чи міг той корпус сам завалитись, чи не міг. Це ж зрозуміло, що часткова заангажованість. А можливо, це сам на той час керівник, та сама пані Юлія, може, вона десь випадково ці документи загубила? Бо це ж відразу поверталося проти неї. А можливо, не вона. Відсутність документів не могла бути приводом закриття кримінальної справи», – вважає ректор Луцького національного технічного університету Петро Савчук.

Керівник вишу впевнений, що призвідець руйнування корпусу має бути знайдений, бо воно, без людського впливу не могло відбутися.

Розслідування відновили. Та доки правоохоронці будуть з’ясовувати, з чиєї вини обвалилася будівля, у «відповідальних» руках екскерівниці коледжу не кілька корпусів, а цілий район.

Більше дивіться в сюжеті «12 каналу».

 

 

Читайте також: Голова Волинської ОДА назвав ймовірну причину обвалу стіни Любешівського коледжу

Назвали ціну укріплення стін Любешівського технічного коледжу ЛНТУ

Коментарі
20 Травня 2020, 03:20
ЧЯВО ??? 20 мільйонів ? Ви там в сосну вї... я за 800 тисяч доларів цілий 9 поверховий житловий комплекс збудую .. ЗХЕРАЛІ ТАКІ ГРОШІ ТА Ще З БЮДЖЕТУ !
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024