Любешівський пасічник розповів про роботу бджоляра в червні

10 Червня 2020, 16:27
Пасічник 3899 Джерело: Любешівська районна філії центру зайнятості
Пасічник

У  перший місяць літа бджоли вимагають величезної турботи та уваги.

Про це розповідає на фейсбук-сторінці Любешівської районної філії центру зайнятості Степан Литвинчук.

Літня підготовка пасіки, зі слів любешівського бджоляра,  – це продовження весняної, тож основні сили відводяться під зміцнення сімей бджіл. Червень – перехідний місяць, тому основним завданням пасічника стає підтримка бджолосімей в активному робочому стані.
У цей період потрібно додержується рекомендацій календаря пасічника. Уже в кінці червня у бджіл досить роботи через цвітіння медоносів. Необхідно вивозити бджоли на медозбір.

Роїння бджіл у червні: користь чи шкода?

Недопущення роїння не завжди вдається: у цей період матка відкладає понад двох тисяч яєць за 24 години. Роїння для сильних сімей бджіл завдасть особливої шкоди, тому що до головного взятку бджолосімей не буде. Але якщо вам потрібно розширити пасіку, то для створення відводків у цей період вам знадобляться:
нові чисті вулики;
нові годівниці;
достатню кількість вощини;
полотно й рамки.
Для запобігання роїння та незапланованого вильоту рою найкраще створювати відводки. Тимчасові або постійні, які в майбутньому будуть об’єднані з материнською родиною, при об’єднанні вибирається сильніша матка. Цей спосіб застосовується на пасіках, які не потребують розширення.

Нові сім’ї для недопущення впадання в стан роїння рекомендується постійно завантажувати корисною роботою. Це може бути забудова вощини, вирощування молодого розплоду, також не допускається неробство комах, яке супроводжується духотою та скупченнями у вулику.

Від роїння бджіл відвертає увагу такий маневр, як розширення їхніх гнізд, комплектування їх щільниками для молодняку. Якщо ж не втручатися в життя комах, то вони можуть роїтися по кілька разів і в результаті не тільки не принесуть прибутку, навіть корму собі на зиму не зможуть запасти.

Часті роїння – перший «помічник» в ослабленні найсильніших сімей.

Що ще потрібно знати про роботу на пасіці в червні?

Роботи на пасіці в червні зводяться до таких пунктів:
підготовка пасіки до медозбору;
основна частина пасік з середини червня вже відправляється на кочівлю;
відкачка меду;
заміна старих чи ослаблих маток.

У червні найвищий відсоток нарощування молодняку. Проведення лікувальних і оздоровчих заходів, які допоможуть сім’ям уникнути інфекцій і шкідників.

Під час головного взятку великий відсоток бджіл гине. Вони кидають усі сили на збір нектару, й у матки частенько немає вільних осередків під розплід. В цьому випадку вулик розділяється на дві частини: зі стільниками для меду й аналогічними під розплід.

Перший місяць літа найскладніший для пасіки, необхідно збільшити силу родин і запобігти роїнню. З іншого боку, червень – цей благодатний час для розширення пасіки, отримання сильних відводків і нових молодих маток.

Читайте також: Відомий на Любешівщині пасічник розповідав безробітним про бджільництво

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром