Поліські делікатеси: каврухи з Лобни

02 Листопада 2020, 09:25
Тетяна Чубейко 5212 Джерело: Занесло в село
Тетяна Чубейко

Любешівчанка поділилася секретом приготування в’яленого м’яса.

Цей делікатес по-різному звуть у різних куточках Волині. Не одну назву доводилося чути. КаврУк, кавручОк, каврУх, карУх, кнюшОк (як на Маневиччині, наприклад), мАцик... На Любешівщині в коморах місцевих господинь таких каврухів можна знайти і не один. Все більше і більше є охочих купити поліський делікатес – ідеться у фейсбук-групі Занесло в село.

Мешканка Лобни Тетяна Чубейко народилась у 1944-му на хуторі Окуріка, за селом. І тоді, і пізніше, каже, люди тримали каврухи у хатах на горищі. Сушили їх у печах, витримували попід дахами, колись для цього мали спеціальні коші, а знімали не на свято, а в косовицю чи жнива.

Як робити кавруха, вона перейняла від матері, мати – від баби.

«Як заб'ємо вже кабана, то нарізуємо м’ясо. Тоді ложку солі з верхом на кілограм м’яса. І якщо часом багато м’яса, а буває і 15, і 20 кілограмів, то ще ложок зо три накидаємо. Та часнику не жаліємо, перцю, коріонадру... Вимішуємо, напихаємо... Раніше руками, а тепер уже машинкою. Добре їх треба напихати, щоб повітря не було. А тоді зав’язуємо чи зашиваємо – і в сітку. І на печі сушимо їх. Але ще як вішати маємо на піч, то поверху сіллю обмокаємо. Щоб не цвіли, – розповідає Тетяна Чубейко.

На печі вони мають тиждень, зазначає вона, а може, і більше висіти. Піч протоплюють через день чи через два. А потім каврухи переносять  в комору чи в холодильник. І витримують там півтора місяця.

Начиняють м’ясо у свинячий сечовий міхур. Тому цей делікатес поміж собою в Лобні сільські господині часто звуть «сцикунчик». Тепер якщо готують каврухи на продаж, то міхурі купують на ринку, невеличкі.

«А колись як заб’ють кабана, як начинять, то де з кілограм 20 туди влазить – ото справжні кавруки!» – сміється  господиня.

Перш ніж начиняти міхурі, їх ретельно вимочують у солі і навіть у соді з оцтом. Аби не мали жодних сторонніх запахів.

Читайте також: Лобна: старожилка села розповіла про своє колгоспне дівування

Поліські делікатеси
Поліські делікатеси

Тетяна Чубейко та її каврухи
Тетяна Чубейко та її каврухи

 

Коментарі
21 Січня 2021, 14:32
Як можна придбати цю продукцію,напишіть будь ласка телефон
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024