Назвали ранній симптом коронавірусу, на який часто не звертають уваги

29 Листопада 2020, 15:13
Фото ілюстративне 1459
Фото ілюстративне

Іспанські лікарі назвали найбільш ранній і малопомітний симптом коронавірусу

Автори нового дослідження, вчені з університетів Барселони та Мурсії, що в Іспанії, описали ще пару ранніх ознак COVID-19. Причому вони настільки непомітні, що більшість людей не звертає на них уваги. Своїми результатами вчені поділилися на порталі medRxiv.org.

З їхніх слів, одним із перших ознак коронавірусу є надмірна сухість у носі. Іншим раннім симптомом вони назвали неприємні відчуття, які виникають після промивання носа. При цьому вони відзначили, що подібні ознаки проявляються ще до втрати нюху та смаку.

Причину втрати нюху вони пов'язують із порушенням епітеліальних клітин. Ці клітини містять фермент ACE2, за який і «чіпляється» вірус. В результаті в першу чергу страждають келихоподібні клітини в дихальному і кишковому трактах. Саме вони виробляють ACE2, а також муцин, який є одним з основних компонентів слизу, що захищає дихальні шляхи. Білок вірусу SARS-CoV-2 впроваджується в рецептор ACE2 епітелію і руйнує захисну слиз. Це і викликає втрату запаху і смаку в 80 відсотках випадків зараження.

«Руйнування муцинового бар'єру під дією вірусу на келихоподібних клітини сприяє порушенню нюху. Зменшення кількості слизу може викликати дивні відчуття в носовій порожнині, що може сигналізувати про COVID-19 раніше за інших симптомів », – пояснюють учені.

Для підтвердження своєї гіпотези, дослідники проаналізували перебіг хвороби у 35 добровольців. 70% з них заявили про «дивні відчуття» і сухість у носі. Подібні симптоми спостерігалися протягом майже 12 тижнів. Крім того, вони збігалися за часом або передували втраті нюху і смаку, яку в підсумку відзначили 80-85% учасників групи.

Дослідники відзначили, що отримані результати мають важливість для ранньої діагностики інфекції. Особливо, коли вона протікає в легкій безсимптомній формі.

Читайте також: Волинський лікар розповів, які симптоми можуть вказувати на коронавірус

Коментар
17/04/2024 Вівторок
16.04.2024