Мандарини: шкода, користь і секрети вибору головного новорічного фрукта

08 Грудня 2020, 17:13
Мандарини 1605 Джерело: ua.depositphotos.com
Мандарини

Мандарини люблять не тільки за приємний смак, але і за високий вміст вітамінів.

Мандарин – один із головних символів зимових і новорічних свят. Його люблять як дорослі, так і діти, а рецептів з використанням мандаринів величезна кількість. Важливо знати, як вибрати соковитий і солодкий фрукт, і скільки мандаринів можна з'їдати в день. Про це пише УНІАН.

Як вибрати добрі мандарини

У свіжого мандарина блискуча шкірка.

Фрукт повинен бути середніх розмірів. У великих багато білих прожилок, а в маленьких – кісточок.

Мандарини іноді натирають рослинною олією для красивого вигляду. Визначити олію можна по запаху.

Якщо шкірка матова - плід зірвали ще зеленим, і він дозрівав на складі.

Мандарини, дозрілі на дереві, важчі.

Липкий фрукт найімовірніше оброблявся хімікатами.

Якщо мандарин соковитий на вигляд, але після натискання на шкірці довго залишається вм'ятина – він перемерзлий. Це означає, що корисних властивостей в ньому майже не залишилося.

Перед вживанням мандарини потрібно мити, оскільки мікроорганізми на поверхні шкірки можуть потрапити на ваші руки.

Користь мандаринів

Мандарини містять кислоти, вітаміни А, D, К і інші, а також мінерали: калій, магній, залізо, фосфор, натрій, і кальцій, цинк, мідь, марганець, селен. Ці фрукти у великих кількостях містять фітонциди – природні антисептики. 

У шкірці міститься 1-2% ефірної олії, а також корисні пігменти, наприклад, каротин. У зимовий час цей цитрус є прекрасним джерелом вітамінів і аскорбінової кислоти. 

Всім відомі корисні властивості цитрусів під час застуди. І хоча велика частина висновків про користь фруктів для лікування перебільшені, на думку лікарів, але і непотрібними їх назвати не можна. Додавання цедри в гарячі напої допомагає розріджувати мокротиння і полегшувати кашель. Цедру лимона рекомендують додавати в чай при нудоті та токсикозі.

Мандарини можна вживати людям, що худнуть. Їх калорійність становить всього 53 ккал на 100 г м'якоті. Клітковина і пектини позитивно позначаються на травленні й покращують обмінні процеси. Однак варто враховувати, що вони підвищують апетит.

Шкідливі властивості мандаринів

Мандарини, як і всі цитрусові, є сильними алергенами. Цей фрукт не варто давати дітям до 3 років.

Через високу кислотність фрукт не варто вживати при виразковій хворобі, підвищеній кислотності і під час загострення запальних захворювань шлунка і кишечника.

Велика кількість каротину і вітаміну А може викликати навантаження на печінку, особливо якщо цей орган хворий. 

Скільки мандаринів можна їсти в день

Мандарини мають високий вміст глюкози, що може підняти рівень цукру в крові. Лікарі радять давати дітям не більше одного мандарина в день. Дорослим можна з'їсти три фрукти за один прийом їжі. Вагітні та годуючі жінки можуть їсти більше цитрусів.

Читайте також: Назвали п'ять продуктів для позбавлення від жиру на животі

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024