Що відзначають 15 січня та кого вітати з іменинами

15 Січня 2021, 06:11
939

Добрий ранок, любі читачі Район.Любешів!

На календарі п’ятниця, 15 січня. Це 15 день року в григоріанському календарі. До кінця року залишається 350 днів.

15 січня День ангела імені відзначають: Василь, Серафим, Сильвестр, Юліанія (Юліана, Юляна, Уляна), Кузьма, Марк, Петро, Сергій.

Сьогодні Православна церква вшановує пам’ять римського єпископа Сильвестра I, шанованого в лику святителів. З’явився на світ в Римі, батьки його були християнами. У 284 році за правління Діоклетіана Сильвестр прийняв сан священика. Під час гонінь на християн святий піддавався репресіям за те, що займався похованням вбитих мучеників.

Існує легенда, що Сильвестр зміг звернути до християнства імператора Костянтина, який був язичником. Відповідно неї, імператор проводив гоніння на християн і в покарання за це захворів на проказу. Тоді він попрямував до Сильвестра і попросив про зцілення. Святитель хрестив Костянтина, після чого він благополучно одужав. На знак подяки імператор вводить привілеї для християн, оголошує єпископа Риму главою духовенства, зводить храми. Помер святий Сильвестр 31 грудня 335 р.

Цей день назвали в честь Дня святого Сильвестра (Папи Римського Сильвестра I). Вважається, що він зловив Левіафана (величезний морський змій) і так зміг запобігти кінцю світу. А ще цей день називали Курячим святом, тому що чистили курник і щедро годували птицю.

Дні стають довшими, а морози посилюються. У розпалі були святки.

Читайте також: Любешівщина: приміщення старостинського округу, школа та інші об’єкти громади 15 січня можуть залишитися без електрики

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024