Що відзначають 22 січня та кого вітати з іменинами

22 Січня 2021, 09:05
701

Пам'ятні дати, традиції на народні звичаї.

На календарі п'ятниця, 22 січня. Це 22 день року в григоріанському календарі. До кінця року залишається 343 дні

Іменини святкують: Петро, Пилип, Антоніна, Пахом, Захар, Пантелій, Євстрат.

У цей день відзначають: 

  • День Соборності України (1919).

1905-й — "Кривава неділя" 1905 року.

Масовими смертями закінчилась 140-тисячна мирна демонстрація в Петербурзі, що ставила за мету передати російському царю Миколі II вірнопідданницьку петицію з рядом економічних і політичних вимог (введення 8-годинного робочого дня, встановлення гарантованого мінімума зарплати, скликання Установчих зборів, припинення війни з Японією і т.п.). Ініціатором акціїї був священник Григорій Гапон. Перед Зимовим палацом демонстрація була зупинена і розігнана військами, при цьому загинуло близько 1000 і було поранено понад 2 тисячі демонстрантів. Ця подія, що увійшла в історію як "кривава неділя", викликала в Росії хвилю забастовок та демонстрацій і стала початком Російської революції 1905-07 років

1918 року — Центральна Рада в IV Універсалі проголосила самостійність УНР.

У будинку Педагогічного музею в Києві почалось закрите засідання Малої Ради, на якому було затверджено IV Універсал, що проголосив, що "... однині Українська Народна Республіка стає самостійною, ні від кого не залежною, вільною, суверенною державою українського народу...". Універсал доручав урядові завершити переговори з Центральними державами і укласти з ними мир, після чого армія мала бути демобілізована, а замість неї створена міліція.

А 1919 року в цей самий день на Софіївській Площі в Києві було проголошено Акт Соборності українських земель.

В 1963-му Федеральний канцлер ФРН Конрад Аденауер і президент Франції Шарль де Голль підписали в Парижі франко-німецький договір про дружбу (Єлісейський договір).

1969 рік — озброєний двома пістолетами і переодягнутий у міліційну форму 21-річний військовослужбовець Віктор Ільїн здійснив напад на урядовий кортеж, що виїжджав з московського Кремля.

Сподіваючись вбити генерального секретаря ЦК КПРС Леоніда Брежнєва, Ільїн помилково випустив за шість секунд 16 куль в машину, в якій їхали космонавти, а не радянський керівник. При цьому був убитий водій і поранений офіцер кортежу. Схоплений на місці замаху Ільїн, після трьох місяців слідства був визнаний психічно хворим і без суду відправлений до спецлікарні, де пробув наступні 18 років.

1970-го відбувся перший регулярний політ "Боїнга 747" з пасажирами на борту - літак вилетів з Нью-Йорка і через шість з половиною годин приземлився в Лондоні.

У 1987 році Філ Донахью став першим американським ведучим, що провів телевізійні ток-шоу в СРСР.

Донахью вів передачі з Ленінграда, Києва та Москви в прямому ефірі на США, а радянські глядачі побачили ці шоу лише через рік. Більше читайте тут: https://tsn.ua/den-v-istorii-d/22-sichnya-v-istoriyi.html

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024