Сертифікація вчителів: для чого потрібна і яка від неї користь

23 Січня 2021, 09:15
Фото ілюстративне 693
Фото ілюстративне

18 січня стартувала реєстрація всіх охочих вчителів початкових класів для участі у зовнішньому оцінюванні професійних компетентностей, що триватиме до 31 січня 2021 року включно. А вже 27 лютого 2021 року відбудеться незалежне тестування учасників сертифікації.

Цьогоріч участь у сертифікації зможуть взяти не більше 2000 педагогів. Визначено також граничну кількість вчителів для проходження сертифікації в розрізі регіонів, зокрема Волинська область отримала 76 місць. Про це інформує управління державної служби якості освіти у Волинській області.

Сертифікація педагогічних працівників – пілотний проєкт, який складається з трьох етапів, що відбуваються послідовно:

  • І етап – незалежне тестування, проводить Український та регіональні центри оцінювання якості освіти;
  • ІІ етап – самооцінювання учасниками сертифікації власної педагогічної майстерності, проводитиметься Державною службою якості освіти та її територіальними органами протягом березня-квітня 2021 року;
  • ІІІ етап – вивчення практичного досвіду роботи учасників сертифікації, забезпечується Державною службою якості освіти та її територіальними органами у вересні-листопаді 2021 року. Для проведення цього етапу відібрали та підготували 1132 незалежних експерти, із них – 45 з Волині. Вивчення практичного досвіду вчителів здійснюватимуть зовнішні експерти, більшість яких брали участь у сертифікації попередніх років в якості експерта чи учасника, і внутрішні експерти – фахівці територіальних управлінь Державної служби якості освіти України. Слід зазначити, що у лютому здійснять добір експертів з вивчення практичного досвіду педагогічних працівників з числа вчителів, які пройшли сертифікацію у 2020 році. Експерти керуватимуться у своїй роботі Методикою, розробленою Державною службою якості освіти України відповідно до Концепції Нової української школи.

Оскільки сертифікація добровільна, педагогічний працівник може відмовитися від участі в ній на будь-якому етапі.

Для чого потрібна сертифікація?

«Сертифікація – це можливість перевірити свою конкурентоспроможність, спробувати себе в ролі учня, який складає ЗНО, познайомитися з колегами з різних куточків України, поспілкуватися з висококваліфікованими експертами, можливість довести собі, що ти чогось вартий», – зазначила цьогорічна учасниця сертифікації Богдана Онищук, вчитель початкових класів Угриничівської гімназії Любешівської територіальної громади.

Успішне проходження сертифікації зараховується як проходження чергової/позачергової атестації педагогічним працівником і є підставою для присвоєння йому відповідної кваліфікаційної категорії та педагогічного звання. Також вчителі, які успішно пройшли сертифікацію,  отримають 20% надбавку до заробітної плати.

Загалом першу і другу пілотну сертифікацію пройшли 1507 вчителів початкової школи, у тому числі 77 педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти Волинської області. За версією швейцарсько-українського проєкту DECIDE, сертифікація вчителів – у п'ятірці рейтингу ключових подій в освіті 2020 року.

«Ми продовжуємо формувати команду педагогів, які налаштовані на особистісно-професійний розвиток, динамічних, толерантних, комунікабельних, які бажають бути активними учасниками якісних освітніх змін», – наголошують в управлінні.


 

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024