Що відзначають 28 січня та кого вітати з іменинами

28 Січня 2021, 06:10
669

Добрий ранок, любі читачі Район.Любешів!

На календарі четвер, 28 січня. Це 28 день року в григоріанському календарі. До кінця року залишається 337 днів.

28 січня День ангела імені відзначають: Алпсидій, Варлам, Гаврило, Герасим, Олена, Елпидій, Іван, Михайло, Павло, Пансофій, Прохор.

28 січня, православні християни вшановують пам’ять Павла Фівейського – першого християнського ченця і відлюдника, який, за переказами, прожив 113 років. При цьому 91 рік свого життя він провів в самоті. Свято також називають Павлів день.

Вважається, що Павло Фівейський був першим християнським монахом. Також у народі це свято – День чаклунів.

Саме через це у Павлів день радять остерігатися порчі та пристріту. Для цього раніше проводилися «захисні заходи». Найчастіше наші предки на Павла молилися святому. Також було прийнято стукати по дереву і плювати через плече.

У народному календарі цей день вважався переломом зими. Дні ставали довшими, а ночі – коротшими. Зима по–трошки відступала, і на порозі з’являлась весна.

У народі 28 січня говорили: «Петро і Павло додав день». Вважалося, що весна вже не за горами, день стає довшим, а ночі коротші. Були, звичайно, і особливі прикмети, які відстежували у цей день.

28 січня молилися про багатий врожай льону. Вирощуванням льону раніше займалися виключно чоловіки. Вони вирощували льон, молотили, чистили, вимочували, м’яли, щипали, тріпали, і чесали, робили тканину. Для селянина хороший врожай льону був великою радістю.

Читайте також: Любешівчанам пропонують вакансію психолога та соціального педагога.

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром