В Україні з'явилася Рада з цифрової доступності для людей з інвалідністю: чим вона займатиметься

14 Лютого 2021, 13:11
529

Є люди, які тривалий час залишалися осторонь цифрових можливостей. Для врахування інтересів усіх громадян Міністерство цифрової трансформації України створило Раду з питань цифрової доступності для людей з інвалідністю.

Про це повідомили на Урядовому порталі.

«Мета Мінцифри – не тільки розвиток онлайн-сервісів, а і забезпечення рівного доступу до технологій для всіх українців. Ми спрощуємо систему, роблячи онлайн-послуги справедливими та зручними, тому створили Раду з питань цифрової доступності для людей з інвалідністю», – зазначив віцепрем'єр-міністр України, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Рада з питань цифрової доступності займатиметься:

  • забезпеченням доступу до інтернету людей з інвалідністю;
  • спільно з Міністерством соціальної політики — питанням адресної допомоги для придбання гаджетів, у тому числі для інклюзивних потреб;
  • розробкою нових та адаптацією наявних вебсайтів органів державної влади для потреб цих людей;
  • аналізом чинного та розробкою нового програмного забезпечення для людей з інвалідністю.

У найближчих планах – аналіз потреби забезпечення гаджетами, реінжиніринг послуги з процедури оформлення інвалідності, запуск порталу для онлайн-навчання людей з інвалідністю, що допоможе їм при працевлаштуванні.

Одна з головних цілей Міністерства цифрової трансформації – забезпечити 95% людей, соціальних об’єктів у населених пунктах та автомобільних доріг широкосмуговим доступом до інтернету.

«Ми маємо забезпечити фінансову доступність до інтернету людям з інвалідністю. У пріоритеті – під'єднання до фіксованого та мобільного інтернету закладів, у яких отримують послуги для цих людей», – додав заступник Міністра цифрової трансформації з розвитку цифрової інфраструктури Олександр Шелест.

За даними Програми розвитку ООН, люди з інвалідністю стикаються із ситуаціями, в яких часто порушуються їхні права. Наприклад, люди з інвалідністю не отримували важливі соціальні послуги, а саме встановлення групи інвалідності (комісію МСЕК). Тому цей процес обов'язково має перейти в онлайн.

Також є проблема з відсутністю інтернету в інтернатних закладах або закладах реабілітації. Крім цього, недоступність сайтів державної влади та відсутні можливості проведення онлайн-консультацій, онлайн-навчання та отримання медичних послуг онлайн.

«Інклюзивність свідчить про рівень розвитку суспільства, цивілізованість і демократичність. Саме тому у своїй роботі Мінцифри завжди враховує потреби людей, які чекають нашої уваги та підтримки», – додала заступниця міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан.

Мінцифри запустило на «Дія.Цифрова освіта» курс про цифрові технології для людей із інвалідністю, а також адаптувало близько 10 освітніх серіалів із цифрової грамотності для людей із порушеннями слуху. Щоб збільшити інклюзивні можливості для людей з інвалідністю, Мінцифри створило Раду з питань цифрової доступності.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024