У сусідів: старовинні борті з Камінь-Каширщини

28 Березня 2021, 16:56
Борть 1789 Джерело: Камінь-Каширський краєзнавчий музей
Борть

Одному з найцікавіших експонатів  Камінь-Каширського краєзнавчого музею понад 150 років.

Найпростіший вулик, якого поліщуки називали борть або колода, знайшли в урочищі Дубецьк, де колись було однойменне поселення, на Камінь-Каширщині. Виготовлений він 1861 року. Це один з найцікавіших предметів Камінь-Каширського краєзнавчого музею – ідеться на сторінці цієї установи у фейсбуці.

Передав експонат до музею Павло Мазурик, мешканець міста.

Борті  навішували на дерева для диких бджіл. Бортництво – це лісове бджільництво, а той, хто займається бортництвом, – бортник, бортняк. Навіть ведмідь, який вибирає в лісі мед із бортей, називається бортняком.

Наші предки активно займалися цим промислом, позаяк мали з нього дохід. Бортництво охороняли за­кони «Руської правди» князя Ярослава і пізніше українське право XVIII ст.

Нині на Камінь-Каширщині деякі пасічники ще послуговуються бортями. У Анатолія Мачка із села Сошичне одна колода стоїть біля дому, а ще дві – в лісі. Він пасічник зі стажем. Має на господарстві до 60 вуликів, усі виготовив сам. Пропадуть бджоли, каже, пропаде і людство. Адже ж саме бджоли є найчисленнішою групою обпилювачів в екосистемах, пов'язаних з квітами.

 

Цьому експонату понад 150 років
Цьому експонату понад 150 років

Борть на подвір'ї Анатолія Мачка
Борть на подвір'ї Анатолія Мачка

 

Читайте також: Як виробляють мед у Підкорміллі

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39