Весілля в Любешеві майже сто років тому

01 Травня 2021, 15:02
Фрагмент фото 1847 Джерело: Музей Білоруського Полісся
Фрагмент фото

Любешівські жінки носили зачіски з кибалками.

Краєзнавчиня із Зарічненщини Валентина Тумаш-Ляховець на днях отримала від доктора мистецтвознавства Білорусі Ольги Лобачевської цікаві фото Василя Ляховця з музею Білоруського Полісся. На одному з них – весілля в Любешеві 1929 року – пише вона на своїй фейсбук-сторінці.

Годину розглядала на світлині поліські вишиванки, дитячі постолики, маленькі фартушики, зазначає  Валентина в дописі, але очі її постійно зупинялися на головах жінок, де всі хустки однаково підняті кибалками  – спеціальними обручами для зачісок. 

Про кибалки краєзнавчиня дізналася в селі Комори (Зарічненщина), коли спілкувалася з тамтешніми жінками. Згодом вони виготовили їй кибалку, і нині вона на манекенові в шкільному музеї. 

Довідково: Кибалка – луб'яне кільце для зачіски. Розділивши волосся на дві половини і скрутивши кожну з них у жгут, жінка намотувала її на кибалку. Такі підкладки виготовляли з конопляного шнурка, скрученого полотна, дерева, лика, соломи. Кибалку накладали на голову, а опісля закручували на ній волосся. Поверх кибалки накладали очіпок, який пов'язували наміткою або хусткою.

Ретросвітлину з любешівським весіллям Валентина Тумаш-Ляховець колоризувала.

 



 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024