Оздоровлення в санаторіях: хто з Камінь-Каширського району ними може скористатися

07 Травня 2021, 17:03
фото ілюстративне 2451
фото ілюстративне

На санаторно-курортне лікування мешканців Камінь-Каширського району, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, цьогоріч із державного бюджету передбачили майже 14,5 мільйона гривень.

Про це пише сайт газети Полісся.

Нещодавно Кабінет Міністрів України встановив розміри компенсації вартості путівок санаторно-курортним закладам і закладам оздоровлення та відпочинку для окремих категорій чорнобильців.

Відповідно до постанови КМУ від 19 квітня ц.р., розмір грошової компенсації становить:

  • – 8 тисяч 262 гривень особам, віднесеним до категорії І;
  • – 25 тисяч 130 гривень – особам, віднесеним до категорії І, із захворюваннями нервової системи (з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку);
  • – 16 тисяч 417 гривень – дітям, яким установлено інвалідність, пов’язану з Чорнобильською катастрофою, та одному з батьків або особі, яка їх замінює.

Як повідомила завідувач сектору компенсацій та з питань захисту громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, управління соціального захисту населення РДА Марія Кузьмич, у Камінь-Каширському районі проживає 2 тисячі 822 чорнобильці І категорії, а також 273 дитини з інвалідністю.

В усталеному порядку із заявами на санаторно-курортне лікування звернулися і наразі стоять в черзі на оздоровлення 1 тисяча 660 осіб І категорії та 138 дітей з інвалідністю.

Тож якщо постраждалі подавали документи на санаторно-курортне оздоровлення у 2021 році до 15 жовтня 2020 року, то тепер вони можуть звертатися в управління соціального захисту населення РДА, аби визначитися із санаторієм та часом відпочинку.

Якщо ж це було зроблено після 15 жовтня 2020 року, то коштів на оздоровлення слід очікувати уже в 2022 році, коли буде сформовано новий бюджет.

У розрізі фінансування: цьогоріч на санаторно-курортне оздоровлення постраждалих від аварії на ЧАЕС, які мешкають в укрупненому Камінь-Каширському районі, передбачено 14 мільйонів 469 тисяч 185 гривень.

З них 12 мільйонів 227 тисяч 760 гривень – на осіб І категорії та 2 мільйони 216 тисяч 295 гривень – на дітей. Крім того, 25 тисяч 130 гривень передбачили на одного чорнобильця І категорії із захворюванням нервової системи.

Сама ж компенсація вартості путівок здійснюється шляхом безготівкового перерахування коштів санаторно-курортним закладам. При цьому постраждала особа самостійно обирає місце оздоровлення. Для цього управління соцзахисту населення лише попередньо направляє запит, чи може санаторна установа прийняти чорнобильця в певний період.

Відтак укладається тристороння угода між постраждалою особою, управлінням та санаторно-курортним закладом.

Наразі, зауважує Марія Миколаївна, наміри про співпрацю виявили, зокрема, «Санаторій матері і дитини “Пролісок”», Волинський обласний санаторій «Лісова пісня», «Орізонт», ТОВ «Українська готельна група» (санаторії «Алмаз», «Кристал»), «Трускавець», ДП «Клінічний санаторій імені Горького».

Деякі з них вказують, що в певний період прийматимуть пільгових відпочивальників з доплатою. Наприклад, з кінця червня до середини серпня за оздоровлення в «Проліску» означеним вище категоріям постраждалих від аварії на ЧАЕС потрібно буде доплатити 2 тисячі 700 гривень, у «Лісовій пісні» – 3 тисячі 258 гривень, а в «Клінічному санаторії імені Горького» виставили доплату у розмірі 5 тисяч 400 гривень.

Водночас «Орізонт», «Алмаз», «Кристал» повідомили, що працюватимуть без доплати протягом року.

Між тим законом визначено право чорнобильців на отримання грошової компенсації за путівку «на руки». Тобто, хто не хоче, або не може поїхати на відпочинок – звертається до управління соціального захисту населення із заявою на отримання коштів. Це також потрібно робити до 15 жовтня.

Згідно з постановою Кабміну від 08.11.2017 року, сума компенсації становить 35 відсотків чинного на 1 січня відповідного року одного прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Цьогоріч ця сума становить 619 гривень. Відповідні заяви торік надійшли від 3 дітей, яким установлено інвалідність, пов’язану з Чорнобильською катастрофою, та 225 осіб, віднесених до категорії І.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024