«На квітах можна заробити більше, ніж на овочах», — Оксана Домальчук.

30 Травня 2021, 12:30
Квіти — це радість 1908
Квіти — це радість

Подружжя підприємців із Седлища вирощує в теплицях овочі та квіти.

Спілкуючись з мешканцями Любешівщини, дивуєшся їхній невгамовній працелюбності та винахідливості. Кожна така зустріч відкриває щось нове, як, скажімо, зі знаними овочівниками із села Седлище – молодою сімейною парою Валентином та Оксаною Домальчуками. Про це йдеться на це йдеться на фейсбук-сторінці Любешівської районної філії центру зайнятості.

Домальчуки вже 10 років вирощують овочів в теплицях, зазначається в дописі, та накопичили в цьому величезний досвід.  Навчитись подружжю було в кого: цією нелегкою справою понад тридцять років займалися та продовжують займатися батьки Валентина.

 

Нині  площа теплиць  у Домальчуків –  1500 квадратних метрів.  Всі нові, сучасні, більшість обігрівається. Для цього господарі облаштували котельню, яку опалюють майже цілу зиму. А ще в теплицях встановили крапельне зрошення.

Мають також окрему теплицю для вирощування розсади.

Найбільше подобається господарям вирощувати помідори. Та чого лише не побачиш на грядках у цих дбайливих трударів:  огірки, капуста, томати різних сортів… А ще і квіти, які цвітуть різними кольорами. Дивитися на все це – саме  задоволення.

Оксана вирішила професійно зайнятися вирощуванням саджанців однорічних квітів. Цьогоріч вона посіяла близько 15 тисяч паростків.

«Квіти — це радість. До того ж на них можна заробити більше, ніж на овочах. Хоча і роботи більше», — каже вона.

Нині в теплиці ростуть петунія, сульфінія, газанія, антиринум (лев'ячий зів), лобелія, бегонія, сальвія, соняшник, чорнобривці. Насіння голландське, все замовляли в спеціалізованих інтернет-магазинах. До того ж для кожного виду квітів потрібен особливий ґрунт, одні люблять підвищену кислотність, інші — меншу рихлість землі. Окремі види рослин ще й до температури вибагливі.

 

Затрати на якісне насіння для рослин, що має понад 90% схожості, високі. Тому слід розраховувати на десятипроцентні втрати.  

«Цьогорічний врожай огірків на 25-30% менший від торішнього, а все тому, що була дуже холодна весна, а огірки люблять сонце й тепло», — зауважує Валентин овочівник.

Домальчуки зізналися, що ніколи не рахували скільки виростили продукції, тож назвати точну кількість врожаю навряд чи зможуть. Також підрахувати дохід цієї справи дуже складно, адже в державі нестабільність та ще карантинні обмеження, пов’язані з COVID-19, вносять свої корективи.

Та молода сім’я не збирається кидати розпочату справу, усі доходи планують вкласти у подальший розвиток бізнесу.

Читайте також: Седлище: подружня пара успішно вирощує в теплицях овочі

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024